Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je objavila le malo podrobnosti o zadevi, a mediji poročajo, da so prebežniki plačali do 5000 dolarjev za hitrejšo obravnavo njihovih vlog za delovni vizum, poroča BBC.

"Ta primer škoduje ugledu naše države kot odgovorne članice demokratične skupnosti svobodnega sveta in ogroža našo varnost, zato jo morajo razložiti do podrobnosti," je dejal Grodzki.

"To je naš največji škandal v 21. stoletju. Korupcija v samem vrhu vlade, kar predstavlja neposredno grožnjo vsem nam," je dejal.

Pravosodni minister Zbigniew Ziobro je pozneje dejal, da Grodzki pretirava glede obsega problema.

Do zdaj je bilo obtoženih sedem ljudi, a nihče izmed njih ni javni uslužbenec. Prejšnji teden je bil odstavljen namestnik zunanjega ministra Piotr Wawrzyk.

Namestnika ministra so odstavili na dan, ko je Protikorupcijski urad izvedel preiskavo zunanjega ministrstva. Odpuščen je bil tudi direktor pravne službe ministrstva.

Ministrstvo, ki bo pod preiskavo zaradi škandala, je sporočilo, da bo prekinilo vse pogodbe z zunanjimi izvajalci, ki od leta 2011 obravnavajo prošnje za vizume.

Opozicijski poslanci pravijo, da so ti izvajalci nezakonito izdali vizume za do 250.000 ljudi iz Azije in Afrike. Vlada tej številki oporeka in trdi, da je bilo nepravilno izdanih le nekaj sto vizumov.

Vodja opozicijske Državljanske platforme Donald Tusk je dejal, da "kdor koli želi priti iz Afrike v Poljsko, gre na naše veleposlaništvo, na posebni stojnici kupi vizum z žigom, vpiše svoje podatke in gre". To je po njegovih besedah "priseljenska politika PiS-a", vladajoče stranke Zakon in pravičnost.

Premier Mateusz Morawiecki je zanikal, da je ta problem razširjen.