Poljska vojska se oborožuje z novimi tanki. Foto: EPA
Poljska vojska se oborožuje z novimi tanki. Foto: EPA

Poljska spada med največje vojaške podpornice Ukrajine, saj je dobavila vojaško opremo v vrednosti treh milijard evrov, med drugim tudi več kot 200 tankov in bojna letala MIG-29. Je tudi protagonistka koalicije držav za dobavo sodobnih bojnih letal Ukrajini. Hkrati močno povečuje obrambne izdatke in oboroževanje lastne vojske.

Obrambni minister Mariusz Blaszczak je pred kratkim na predvolilnem shodu v Wolominu napovedal, da bo poljska vojska postala najmočnejša v Evropi, na ponedeljkovem srečanju obrambnih ministrov 12 severnoevropskih držav članic Nata pa je napovedal še nove dogovore za dosego tega cilja.

"S Švedsko se dogovarjamo o nakupu letal za zgodnje opozarjanje. Podrobna pogajanja že potekajo in upam, da se bodo kmalu uspešno končala. Tako bomo okrepili odpornost Poljske, pa tudi vzhodnega krila Nata," je dejal Blaszczak.

Poljska je med drugim naročila tisoč tankov K2 in havbic K9 iz Južne Koreje, 250 ameriških tankov Abrams, z letom 2026 pa bodo del tankov K2 proizvajali tudi na Poljskem.

Strelske vaje v šolah

Poljski zakon o zaščiti domovine, ki so ga sprejeli lani, predvideva, da bodo v naslednjih letih skoraj podvojili število vojakov (na 300.000). Uvedli so tudi prostovoljno naborništvo. Od lani poteka program usposabljanja z vojsko za vse zainteresirane med 15 in 65. letom starosti vsako soboto osem ur.

Pospešeno gradijo tudi strelišča, kar vlada spodbuja. Obrambni minister meni, da je pomembno, da mladi pridobijo strelsko znanje, zato je pred časom napovedal gradnjo novih strelišč po vsej državi. Odprtja enega od njih se je udeležil tudi premier Mateusz Morawiecki. S prihodnjim letom bodo uvedli strelske vaje tudi pri pouku obrambe v šoli.