Opozicijski politiki so se zbrali v avli TVP-ja, da bi izrazili protest proti ukinitvi signala. Foto: EPA
Opozicijski politiki so se zbrali v avli TVP-ja, da bi izrazili protest proti ukinitvi signala. Foto: EPA

S položajev so odstavili direktorje in upravne odbore televizije, radia in tiskovne agencije, je sporočilo ministrstvo za kulturo. Kritiki osrednjih poljskih državnih medijev, zlasti 24-urnega informativnega kanala TVP Info, vodilnim očitajo, da so v času osemletnega vladanja stranke Zakon in pravičnost (PiS) postali prostor za propagando. V sredo je signal TVP Info izginil, nadomestil pa ga je signal prvega programa javne televizije. Enako se je zgodilo z njeno spletno stranjo.

"Konec TVPiS. TVP Info je bil izklopljen," je na platformi družbenih medijev X sporočila Civilna platforma – največja stranka v novi vladi.

Koalicija prejšnji teden imenovanega premierja Donalda Tuska je obljubila, da bo ustanovila nove postaje z bolj uravnoteženim pristopom.

V torek je poljski parlament sprejel resolucijo, v kateri je pozval "vse državne organe, naj nemudoma sprejmejo ukrepe za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v smislu dostopa državljanov do zanesljivih informacij in delovanja javnih medijev".

Opozijski politiki na nogah

Mediji so prikazali posnetke politikov PiS, ki so se zvečer pojavili na sedežu javne televizije, da bi "branili demokracijo", kot je novinarjem zunaj dejal njihov voditelj Jaroslaw Kaczynski.
"Nezakoniti ukrepi ministra za kulturo v zvezi s TVP Info, poljskim radiem in PAP kažejo, kako organi, ki naj bi skrbeli za pravno državo, to kršijo na vsakem koraku," je na platformi X zapisal nekdanji premier PiS Mateusz Morawiecki. "Ne bomo obupali. Ne bomo dovolili, da se na Poljskem vzpostavi diktatura." Nekdanji kulturni minister Piotr Glinski je za francosko tiskovno agencijo AFP menil, da so menjave nezakonite, poroča STA. "To je jasno napad na svobodne medije, to je kršitev zakonodaje," je še dejal.

Poljski parlament reformo pravosodja pod prejšnjo vlado označil za neustavno

Novoizvoljeni poljski parlament je sprejel resolucijo, s katero je za neustavne označil sklepe o sporni reformi pravosodja prejšnje skrajno konservativne vlade pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS).

"Sklepi sejma iz let 2018, 2021 in 2022 o volitvah sodnikov - članov državnega sodnega sveta, so bili sprejeti ob očitni kršitvi ustave Republike Poljske," so zapisali v resoluciji.

Člane državnega sodnega sveta, ki so bili izvoljeni v nasprotju z ustavo, so pozvali, naj prenehajo delovati v svetu.

Prejšnja poljska vlada je bila zaradi sporne reforme pod drobnogledom Evropske komisije, ki je državo večkrat tožila na Sodišču EU in še vedno blokira več milijard dolarjev pomoči Poljski zaradi nasprotovanja reformam.

V središču spora z Brusljem so bile tudi spremembe sestave državnega pravosodnega sveta, ki je pristojen za imenovanje sodnikov. Leta 2018 je PiS spremenil imenovanje v ta organ, tako da večine članov niso več imenovali sodniki, ampak parlament.

Evropsko sodišče je razsodilo, da takšna ureditev vzbuja upravičene dvome o nadaljnji neodvisnosti poljskega sodstva.

Proevropska vlada novega poljskega premierja Donalda Tuska, ki je oblast prevzela pred tednom dni, je napovedala, da bo razveljavila pravosodne reforme PiS in poskušala odpraviti tudi druge ukrepe prejšnje vlade, ki so bili po njenem mnenju nedemokratični in škodljivi.

Nova poljska vlada pospešeno izvaja kadrovske menjave