Po nekaterih ocenah je v gozdovih ob meji še okoli 900 prebežnikov. Foto: EPA
Po nekaterih ocenah je v gozdovih ob meji še okoli 900 prebežnikov. Foto: EPA

Poljsko obrambno ministrstvo je na Twitterju zapisalo, da so beloruske sile najprej izvedle ogled, nato pa "zelo verjetno" poškodovale ograjo na meji. "Potem so Belorusi prisilili migrante, naj mečejo kamenje v poljske vojake, da bi jih zamotili. Poskus prehoda meje se je zgodil nekaj sto metrov stran," so sporočili.

"Pridržana je bila skupina okoli 100 migrantov," so še zapisali. Dodali so, da se je to dogajalo v bližini kraja Dubicze Cerkiewne.

Več sto prebežnikov, ki so obtičali ob poljsko-beloruski meji, je medtem v hudem mrazu že enajsti dan zapored noč preživelo na prostem. V gozdovih in na travnikih ob meji je po nekaterih ocenah še 900 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Minsk pripravlja dodatne centre za prebežnike

Beloruske oblasti pripravljajo dodatne centre za bivanje prebežnikov. Enega so uredili v ponedeljek v hali logističnega podjetja. Tam zdaj urejajo še zgornjo etažo, da bi lahko v centru prespalo še več ljudi. Pretekla noč je v centru minila mirno.

Več tisoč prebežnikov že skoraj dva tedna vztraja ob meji med Belorusijo in Poljsko, saj želijo vstopiti na ozemlje EU-ja, a jim Poljska to preprečuje.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se spopada s kritikami, da je odgovoren za obupne razmere, v katerih so se znašli ti ljudje. Evropska unija mu očita, da je namerno v državo pripeljal prebežnike s kriznih območij in jih usmeril proti poljski meji.

V srednem telefonskem pogovoru sta se z nemško kanclerko Angelo Merkel dogovorila, da je treba krizo na poljsko-beloruski meji reševati v pogovorih med Brusljem in Minskom.

Po navedbah tiskovnega predstavnika EU-ja potekajo "tehnični pogovori". Bruselj je ob tem Minsk pozval, naj zagotovi humanitarni dostop do obmejnega območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morawiecki po kritiki pohvalil pogovore

Pozneje je Angela Merkel po telefonu govorila tudi s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim, ki je danes zavrnil kritike lastne vlade na račun nemške kanclerke zaradi pogovorov z Lukašenkom.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je namreč v sredo povedal, da bi morala Berlin in Pariz Varšavo predhodno obvestiti o pogovorih voditeljev z Lukašenkom oziroma Vladimirjem Putinom. Po njegovih besedah se pogovoru nemške kanclerke z Lukašenkom čudi, saj je to "na neki način priznanje njegove izvolitve" za predsednika. "Razumem položaj, vendar menim, da to ni dober korak," je poudaril.

Morawiecki pa je za nemški časnik Bild dejal: "Če je bil telefonski pogovor o tem, kako migrante iz Belorusije vrniti v njihovo domovino, je vsaka pobuda v tej smeri v interesu Poljske". Vendar pa nobena odločitev v tej krizi ne sme biti sprejeta mimo Poljske, je še poudaril.

Iraške družine na letališču v Minsku čakajo na let proti Bagdadu. Foto: Reuters
Iraške družine na letališču v Minsku čakajo na let proti Bagdadu. Foto: Reuters

Iraško letalo poletelo iz Minska

Letalo iraške letalske družbe Iraqi Airways z več sto prebežniki je medtem poletelo iz Minska proti Bagdadu. Po besedah predstavnika iraške diplomacije je na letalu za Bagdad 431 potnikov, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Iraško veleposlaništvo v Moskvi je pred tem sporočilo, da bo polet brezplačen, letalo pa naj bi se vmes ustavilo v Erbilu, glavnem mestu iraške pokrajine Kurdistan, od koder prihaja največ prebežnikov, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

O organizaciji poleta za prebežnike, med katerimi so tudi tisti, ki so poskušali prečkati mejo med Belorusijo in Poljsko, je v sredo obvestilo iraško ministrstvo za zunanje zadeve. Sporočili so, da je bil polet organiziran v sodelovanju z beloruskimi oblastmi.

Bagdad je sicer že avgusta ustavil redne letalske povezave z Belorusijo, še poroča PAP.

V Belorusiji naj bi bilo okoli 7000 prebežnikov

Belorusija je medtem sporočila, da je v državi trenutno okoli 7000 prebežnikov, od tega naj bi jih bilo okoli 2000 na meji s Poljsko.

Poljska prebežnikom ne dovoli vstopa na njeno ozemlje. Foto: EPA
Poljska prebežnikom ne dovoli vstopa na njeno ozemlje. Foto: EPA

Tiskovna predstavnica beloruskega predsednika Natalija Eijsman je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedala, da namerava Belorusija na njihove domovine vrniti okoli 5000 prebežnikov, nemška kanclerka pa naj bi se z EU-jem pogajala o vzpostavitvi "humanitarnega koridorja v Nemčiji" za 2000 prebežnikov. Berlin se na te navedbe še ni odzval.

Lukašenko zavrača obtožbe, da je namerno sprožil krizo na zunanji meji EU-ja, in kritizira Unijo, ker ni sprejela prebežnikov. Ta teden se je dvakrat po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko.

Iz urada beloruskega predsednika so v sredo sporočili, da je bil na pogovorih s kanclerko dosežen dogovor o neposrednih pogovorih med Belorusijo in EU-jem. Berlin tega ni potrdil.

Belorusija je še sporočila, da so med prebežniki, ki so jih začasno namestili v skladiščno halo nekega logističnega podjetja v bližini meje s Poljsko, potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, obolelega pa so že odpeljali v bolnišnico.

V skladiščni hali je dve noči zapored preživelo okoli tisoč ljudi. Beloruske oblati so tudi sporočile, da bodo zdaj v hali vzpostavile cepilni center za cepljenje proti covidu-19. Cepili bodo s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm.

G7 poziva Belorusijo h končanju prebežniške krize

Zunanji ministri skupine G7 so pozvali Belorusijo, naj konča prebežniško krizo na meji s Poljsko. Minsk so obtožili, da brezčutno ustvarja napete razmere in ogroža življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno izjavo G7 je podpisala tudi Evropska unija.

Združeno kraljestvo, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA so beloruske oblasti obtožile, da so organizirale nezakonite migracije prek svojih mej. Države so izrazile tudi solidarnost s Poljsko, Litvo in latvijo, ki so tarča "nezakonitih migracij kot hibridne taktike".

Poljske sile pridržale okoli 100 prebežnikov