Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je povedala tiskovna predstavnica tamkajšnje policije v obmejnem mestu Slubice, je protest kmetov minil v mirnem ozračju, promet pa znova teče normalno. Kmetje so zaporo na avtocesti A2 pri kraju Slubice do 2,5 kilometra oddaljene nemške meje v znak protesta proti uvozu poceni živil iz držav nečlanic Evropske unije in evropskim okoljskim predpisom postavili v nedeljo okoli 13. ure.

Čeprav so sprva načrtovali, da bodo z blokado vztrajali 25 dni, so se nato po pogovorih s tamkajšnjim prebivalstvom, podjetji in prevozniki že v nedeljo odločili, da bodo v ponedeljek mejni prehod najverjetneje znova odprli.

Na Poljskem že več tednov potekajo protesti nezadovoljnih kmetov, ki blokirajo ceste po državi in mejne prehode z Ukrajino. Protesti so usmerjeni proti kmetijski politiki EU-ja, pa tudi proti uvozu poceni kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

Po ruski invaziji na Ukrajino pred dvema letoma je Bruselj začasno ukinil vse carine in kvote za kmetijske proizvode iz Ukrajine, da bi državi ekonomsko pomagal. Poljski kmetje so prepričani, da ukrajinski proizvodi ne izpolnjujejo standardov EU-ja in predstavljajo nelojalno konkurenco njihovim izdelkom na domačem trgu. Poleg poljskih kmetov so nestrinjanje s trenutno kmetijsko politiko EU-ja v zadnjih tednih na protestih izrazili tudi kmetje v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Španiji in v Sloveniji.

"To je izraz skupne solidarnosti, ne poljski ne nemški kmet ne bosta dovolila, da tovor iz Ukrajine še naprej vstopa na evropski trg," je dejal tiskovni predstavnik sindikata kmetov Solidarnost Adrian Wawrzyniak.

Sredi nesoglasij med Poljsko in Ukrajino zaradi uvoza poceni ukrajinskega žita in drugih proizvodov se je danes oglasil tudi poljski predsednik Duda. Vprašanje uvoza ukrajinskega žita je evropski, ne le poljski problem, je dejal. V luči tega bi moral EU po njegovem mnenju zavzeti trdno stališče pri tem vprašanju in ga obravnavati na evropski ravni. EU mora podpreti poljske kmete, hkrati pa ukrajinsko kandidaturo za članstvo v EU-ju.

Njegovemu mnenju se je pridružil tudi predsednik poljske vlade Donald Tusk, ki je sporočil, da bi EU to moral rešiti na evropski ravni. "Poljska je prva država EU-ja na meji z Ukrajino, vendar je to problem celotnega kmetijstva EU-ja in ga je treba obravnavati v tem kontekstu," je dejal.

V odziv na nezadovoljstvo evropskih kmetov so v Bruslju zasedali tudi ministri EU-ja, pristojni za kmetijstvo. "EU si prizadeva najti učinkovitejšo rešitev, da bi kmetijski proizvodi iz Ukrajine lahko prišli na svoje tradicionalne trge zunaj EU-ja," je po srečanju povedal belgijski kmetijski minister David Clarinval.

Kijev pozval Varšavo k ukrepanju

Podpredsednik ukrajinske vlade Oleksand Kubrakov je Poljsko pozval, naj kaznuje odgovorne za razsutje ukrajinskega žita na meji.

Med protesti poljskih kmetov je bilo ta konec tedna na poljski železniški postaji uničenih 160 ton ukrajinskega žita, kar je Kubrakov označil za "neodgovorno" dejanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo dejal, da je za Ukrajino pomembno, da ohrani tesne odnose s Poljsko, vendar pa je Kijev pripravljen braniti podjetja, ki so jih prizadele blokade meje.