Vlada namerava tudi ločiti funkciji ministra za pravosodje in državnega tožilca. Adam Bodnar, ki opravlja obe funkciji, je dejal, da je medtem omejil lastna pooblastila pri imenovanju novih sodnikov. Foto: Reuters
Vlada namerava tudi ločiti funkciji ministra za pravosodje in državnega tožilca. Adam Bodnar, ki opravlja obe funkciji, je dejal, da je medtem omejil lastna pooblastila pri imenovanju novih sodnikov. Foto: Reuters

Bodnarju je nova vlada Donalda Tuska naložila, naj odpravi pravosodne reforme prejšnje vlade, s čimer bi sprostili milijarde evrov sredstev iz Evropske unije. Bodnar je pravosodnim spremembam nasprotoval že kot takratni varuh človekovih pravic, te so po mnenju kritikov politizirale sodstvo.

"Celotnemu ustavnemu sodišču primanjkuje ustrezne legitimnosti," je dejal Bodnar. "Zato bi morali ustavno sodišče postaviti znova, kar pa ne bo mogoče brez spremembe ustave."

Ustavno sodišče, ki lahko blokira zakonodajo, je ključni element poljskega pravosodnega sistema. Težave bo novi vladi predstavljalo tudi zaradi vprašanj o legitimnosti sodnikov, med katerimi imajo mnogi tesne povezave s prejšnjo vlado, trije pa so bili imenovani na že zasedene položaje.

Nova poljska vlada skuša odpraviti reforme prejšnje vlade

Pod prejšnjo vlado stranke Zakon in pravičnost (PiS) je bilo sodišče deležno številnih kritik zaradi razsodbe, da poljski zakoni prevladajo nad evropsko zakonodajo, kar je v nasprotju s pogodbami EU-ja. Menilo je, da je prekinitev nosečnosti zaradi okvar plodu neustavna, kar je odprlo pot skoraj popolni prepovedi splava na Poljskem.

Odkar je stranka PiS lani izgubila oblast, je sodišče z več sodbami preprečilo razveljavitev reform nove vlade in otežilo poskuse, da bi sprostili blokado sredstev EU-ja.

PiS zanika, da je ustavno sodišče spolitizirano, in zavrača vse kritike glede imenovanja sodnikov. Stranka trdi, da so bile njene pravosodne reforme namenjene izboljšanju učinkovitosti sodišč in odpravi ostankov komunističnega vpliva. Sedanjo vlado je obtožila, da pri izvajanju reform krši zakonodajo.

Nova vlada upa, da bo s spremembo ustave lahko omogočila zamenjavo vseh sodnikov z novimi, ki bi jih izvolil parlament s tripetinsko večino, vendar tega ne more storiti brez podpore opozicije.

Bodnar je poudaril, da so naloge, s katerimi se ukvarja vlada, težavne in bo zanje potreben čas. "Ljudje pričakujejo, da bomo kar naenkrat izvedli vse ustrezne spremembe v zvezi s sodstvom in drugimi državnimi organi," je dejal.

Vlada namerava tudi ločiti funkcijo ministra za pravosodje in funkcijo državnega tožilca. Bodnar upa, da bo ustrezna zakonodaja pripravljena marca.

Poljski predsednik Andrzej Duda (levo) ima pravico veta, s čimer bi lahko otežil delo nove vlade Donalda Tuska. Foto: Reuters
Poljski predsednik Andrzej Duda (levo) ima pravico veta, s čimer bi lahko otežil delo nove vlade Donalda Tuska. Foto: Reuters

Glavna težava, s katero se pri izvajanju reform spopada vlada, je pravica veta predsednika Andrzeja Dude, ki je bil naklonjen prejšnji vladi. To bi lahko oviralo poskuse vlade, da doseže potrebne mejnike v neodvisnosti sodstva, ki so potrebni za sprostitev blokade evropskih sredstev, ter preprečili postopke v zvezi s 7. členom pogodbe o EU-ju, s katerimi lahko EU članicam začasno odvzame pravice.

Vendar je Bodnar opozoril, da je "Evropska komisija opazila napore poljske vlade, da bi dosegla vladavino prava", in da bo 20. februarja v Bruslju predstavil akcijski načrt za vzpostavitev pravne države.

Bodnar je tudi dejal, da je omejil lastna pooblastila pri imenovanju novih sodnikov in s tem okrepil neodvisnost sodišč.