Protesti proti predlogu o spremembi zakonodaje glede splava. Foto: Reuters
Protesti proti predlogu o spremembi zakonodaje glede splava. Foto: Reuters

Poljska zakonodaja je glede opravljanja splava že zdaj zelo stroga, nov predlog zakona pa še dodatno omejuje možnosti, kdaj se splav lahko izvede. Zdajšnja zakonodaja dovoljuje splav v primerih, ko predrojstveni pregledi pokažejo hude poškodbe zarodka, kadar gre za incest, posilstvo ali kadar nosečnost predstavlja veliko zdravstveno tveganje za materino zdravje.

Nov predlog pa prepoveduje splav tudi v primeru hudih poškodb zarodka. "Govorimo o tem, ali lahko na Poljskem zarodek razrežejo brez anestetika," je v razpravi povedala ena od avtoric predloga Kaja Godek. V 98 odstotkih opravljenih splavih na Poljskem gre za primere poškodb zarodkov.

Parlament v prvem branju potrdil spremembe

Poljski parlament je v prvem branju potrdil zaostritev pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Zaostritev zakonodaje so podprli poslanci konservativne vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), desne stranke Konfederacja ter nekateri poslanci konservativne Kmečke stranke.

Predlog zakona, ki ga je v parlament poslala ustanova Življenje in družina, bodo zdaj obravnavali pristojni parlamentarni odbori, nato je predvidena obravnava osnutka zakona v drugem branju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Čeprav se vladajoča stranka Zakon in pravičnost zavzema za večjo vključitev katoliških načel v javno življenje, iz njenih vrst prihajajo namigi o oklevanju glede podpore predlogu pred bližnjimi predsedniškimi volitvami, ki bi morale potekati 10. maja. V preteklosti se je stranka zaradi ostrega odziva v javnosti ogradila od predlogov za skoraj popolno prepoved splavov.

Protesti kljub prepovedi zbiranja

Spletno peticijo proti predlogu je do srede podpisalo že več kot 700.000 ljudi. V sredo se je pred parlamentom, v katerem je potekala razprava, kljub prepovedi zbiranja, ki velja zaradi pandemije novega koronavirusa, ob upoštevanju varnostne razdalje zbralo več deset protestnikov. "Ženske izpostavljate strahu," je dejala poslanka Barbara Nowacka. "Poljske ženske so pametne, pogumne in ozaveščene. Izbrale bodo tisto, kar je dobro za njihovo družino in njihove ljubljene."

Številni opozarjajo, da se bo vladajoča stranka znašla pod plazom ostrih kritik, če bo nadaljevala postopek potrditve predloga zakona v času, ko so zaradi novega koronavirusa med drugim prepovedani protesti.

Zagovorniki pravic žensk ob tem opozarjajo, da je zaradi prepovedi potovanja po evropskih državah močno otežen dostop Poljakinj do tujih klinik. Številnim namreč splav v primerih, ko bi bil splav na Poljskem nezakonit ali pa klinika zavrni izvedbo posega, četudi je ta upravičen, opravijo v Nemčiji, na Slovaškem in v drugih državah.

Bi lahko Dudi podaljšali mandat?

Na Poljskem bi morale 10. maja potekati predsedniške volitve. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo zdajšnji predsednik Duda dobil še en mandat. Zaradi pandemije se pojavlja več predlogov. Prvi je, da bi volitve izvedli z glasovanjem po pošti, a zakonska ureditev za tovrstno izvedbo volitev bi lahko parlament sprejel le nekaj dni pred volitvami, zaradi česar bi bila sama izvedba pod velikim vprašanjem. Opozicija predlaga, da bi volitve prestavili, saj zaradi pandemije ne morejo izvajati volilne kampanje, medtem ko ima Duda zaradi zdajšnjih razmer po njihovem mnenju privilegiran položaj, tudi v medijski krajini.

Poljski parlament. Foto: Reuters
Poljski parlament. Foto: Reuters

Na mizi predlog o podaljšanju mandata na sedem let

Vladajoča stranka je predstavila še nov predlog, in sicer da bi spremenili ustavo in Dudi omogočili dveletno podaljšanje mandata. Tako je zapisano v osnutku predloga, ki so ga v stranki Zakon in pravičnost v sredo vložili v parlamentarni postopek. "Zdajšnje stanje zaradi grožnje javni varnosti in njenih posledic upravičuje spremembo ustavo glede poteka predsedniškega mandata," je zapisano v osnutku predloga.

V stranki so se doslej zavzemali za izvedbo majskih volitev, pri čemer so se zavzemali za volitve po pošti, da bi tako preprečili tveganje za širjenje novega koronavirusa. Za ustavno spremembo je potrebna dvetretjinska večina, ki je vladajoča koalicija nima. Kot poroča Reuters, sta dva poslanca stranke Zakon in pravičnost dejala, da je večina v stranki še vedno za majske volitve in glasovanje po pošti.

Tiskovni predstavnik opozicijske Državljanske platforme je v odzivu na predlog dejal, da pričakuje, da bodo postopki trajalo tako dolgo, da se časovnica ne bo iztekla v korist predloga in da ne bo spremembe glede trajanja mandata.