V prestolnici Varšavi se je zbralo več deset tisoč protestnikov. Foto: Reuters
V prestolnici Varšavi se je zbralo več deset tisoč protestnikov. Foto: Reuters
Varšava
"Moje telo, moja izbira." Foto: Reuters

Trenutne okoliščine, v katerih lahko ženska na Poljskem prekine nosečnost, so ogrožanje materinega zdravja, posilstvo ali incest ter resne in nepopravljive nepravilnosti v razvoju zarodka. Protestniki nasprotujejo uveljavitvi zakonodaje, po kateri bi bila prekinitev nosečnosti mogoča le še v primeru ogrožanja materinega zdravja in posilstva ali incesta.

Prekinitve nosečnosti iz tretjega razloga, torej kadar pregledi pokažejo resne in nepopravljive poškodbe ploda, zdaj predstavljajo 90 odstotkov vseh prekinitev nosečnosti na Poljskem.

Zakon je januarja že odobril spodnji dom parlamenta, v ponedeljek pa še parlamentarni odbor. Zakon mora še na glasovanje v parlament, kjer imajo konservativci prav tako odločno večino.

V Varšavi so protestnice in protestniki visoko v zrak dvignili velike rdeče dlani iz kartona z napisom "Stop", drugi nosijo napise "vaše kapele, naše maternice" in "želimo imeti izbiro, ne teroriziranja".

Iz mestne hiše so sporočili, da se v prestolnici protesta udeležuje 55.000 ljudi. Provladna državna televizija TVP je medtem ocenila, da se jih je zbralo več tisoč, po podatkih policije pa naj bi bilo protestnikov 20.000.

Protesti pred parlamentom in nadškofijo
Protestniki so se zbrali najprej pred parlamentom, nato pa so se sprehodili po mestu do sedeža vladajoče desne stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki se ob podpori Katoliške cerkve zavzema za uveljavitev zakona. Drugi so protestni pohod začeli pred sedežem varšavske nadškofije in se na poti do sedeža PiS-a, ki so ga varovali policisti, ustavljali pred cerkvami.

Proteste so pripravili tudi v drugih mestih po državi, med drugim v Gdansku, Krakovu, Poznanju, Szczecinu in Vroclavu.

Svet Evrope opozarja Poljsko
Predtem je danes komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks opozoril Poljsko, da je omenjeni predlog zakona v nasprotju z zavezami države glede človekovih pravic. Poljski parlament je pozval, da zavrne tako ta predlog zakona kot tudi druge, ki dodatno omejujejo dostop žensk do njihovih reproduktivnih in spolnih pravic.