Na zasedanje parlamenta so prišli tudi nasprotniki splava. Foto: EPA
Na zasedanje parlamenta so prišli tudi nasprotniki splava. Foto: EPA

Dva predloga predvidevata uzakonitev splava do 12. tedna nosečnosti, tretji je osredotočen na dekriminalizacijo splava, četrti, ki ga je predlagala konservativna katoliška stranka Tretja pot, pa si prizadeva za vrnitev na strogo zakonodajo iz leta 1993, poroča Guardian.

Reforma zakonodaje je bila ena od predvolilnih obljub premierja Donalda Tuska, a koalicija nima enotnega stališča. Stranke poljske vladne koalicije imajo glede vprašanja pravice do splava tako različne poglede, da je upanja na spremembo zelo malo.

Nevladne organizacije menijo, da ima možnost za uspeh le predlog stranke Tretja pot, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Četrtkova razprava v poljskem sejmu, v kateri so stališča strank zastopale pretežno poslanke, je bila nabita s čustvi. Poslanka Levice Anna Maria Žukowska je dejala, da starejši moški v oblekah ženskam ne bodo več govorili, kaj naj počnejo, kolegica iz iste stranke je priznala, da je splavila. Poslanka iz skrajno desne Konfederacije je na robu solz zagovarjala življenje otrok.

Parlament je v četrtek razpravljal o osnutkih zakona vseh treh koalicijskih strank. Levica in Državljanska platforma sta pripravili predloge o dekriminalizaciji in liberalizaciji splava do 12. tedna nosečnosti. Stranka Tretja pot, ki bi zgolj odpravila prepoved splava v primeru okvare zarodka, sicer pa ohranila obstoječo ureditev, je pripravljena na referendum. Je ob takšnih razlikah realno pričakovati uzakonitev splava?

"Tako rekoč nimam upanja. Vse je odvisno od premierja Donalda Tuska, ki molči ob tem, ko manjša fundamentalistična stranka v koaliciji vodi kampanjo za prepoved splava vse od volitev. In tej kampanji se največja vladna stranka Državljanska platforma ne zoperstavi," pravi ustanoviteljica organizacije All Poland Women's Strike Marta Lempart.

Različne osnutke zakona bo zdaj obravnaval posebni 27-članski parlamentarni odbor, sestavljen iz vseh strank. Tuskova koalicija je pred veliko preizkušnjo, saj si lahko pred evropskimi volitvami nakoplje razočaranje volivcev.