Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljski premier Mateusz Morawiecki je na Twitterju zapisal, da je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zagnal hibridno vojno proti EU-ju. "Gre za največji poskus destabilizacije Evrope v 30 letih," je poudaril. "Poljska ne bo popustila izsiljevanju in bo naredila vse, da obrani meje EU-ja," je dodal.

Poljski premier se je danes sestal s kolegi iz baltskih držav, dve od njih tudi mejita na Belorusijo, ta teden pa ima napovedane še obiske v evropskih prestolnicah.

Poljska razmišlja o zaprtju dodatnih mejnih prehodov z Belorusijo

Po srečanju z estonsko premierko Kajo Kallas je dejal, da je Poljska pripravljena kriti stroške vračanja migrantov v njihovo domovino.

Obenem pa razmišljajo o zaprtju dodatnih mejnih prehodov z Belorusijo, da bi tako okrepili gospodarski pritisk na Belorusijo.

Na srečanju z litovsko premierko Ingrido Šimonyte pa je Morawiecki opozoril, da to ni le konflikt Poljske ali Litve, ampak gre za poskus motenj na vzhodni meji zveze Nato in EU-jem, so sporočili iz njegovega urada na Twitterju.

Zahod obtožuje Belorusijo, da je umetno ustvarila krizo z zavajanjem prebežnikov, da bodo lahko čez njihovo ozemlje lažje prišli v Evropsko unijo.

Sorodna novica Lukašenko: "Povsem mogoče", da je beloruska vojska pomagala prebežnikom vstopiti na Poljsko

Minsk zavrača očitke

Minsk očitke zavrača in kritizira EU, da ne sprejema prebežnikov.

Lukašenko je v intervjuju za BBC v petek sicer priznal, da je mogoče, da so beloruske sile pomagale prebežnikom pri prečkanju meje, in ob tem zanikal očitke, da sam stoji za operacijo oziroma da je prebežnike vabil v Belorusijo.

Čeprav se kažejo znaki umiritve trenutne krize, so poljski obmejni stražarji poročali o novem poskusu nezakonitega prečkanja meje, med njimi naj bi skušala nasilno mejo prečkati skupina z okoli 100 prebežniki. Incident se je zgodil v soboto malo pred polnočjo. Skupno so zaznali 208 poskusov nezakonitega prečkanja meje. Ker poljske oblasti novinarjem ne dovolijo na območje, je njihove navedbe nemogoče neodvisno preveriti.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v soboto opozoril, da je Belorusija spremenila taktiko in po novem na več točk ob meji pošilja manjše skupine prebežnikov, ki nato skušajo priti na ozemlje EU-ja.