V četrtek so v Varšavi potekali protesti proti omejevanju pravice do splava. Policija je sporočila, da je pridržala 15 ljudi. Foto: Reuters
V četrtek so v Varšavi potekali protesti proti omejevanju pravice do splava. Policija je sporočila, da je pridržala 15 ljudi. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, bodo po uveljavitvi sodbe prekinitve nosečnosti dovoljene le v primerih posilstva, incesta ali ogroženosti življenja nosečnice. Skoraj vsi splavi na Poljskem pa so opravljeni zaradi okvare ploda.

Do sodbe ustavnega sodišča je prišlo po lanski pritožbi poslancev vladajoče stranke Zakon in pravičnost na zakon iz leta 1993, ki je dovolil splav v primeru hude okvare ploda. Večino ustavnih sodnikov je predlagala ravno ta stranka.

"To je popolnoma neupravičena odločitev, ki bo vodila v nečloveško ravnanje z
ženskami," je v odzivu na sodbo dejala Malgorzata Szulecka, odvetnica pri Fundaciji za človekove pravice Helsinki.

Poljska aktivistka za spolne in reproduktivne pravice Antonina Lewandowska je pred razsodbo dejala, da obramba zakona iz leta 1993 sloni na pravilih ZN-a proti mučenju.
Kot je dejala, je "nečloveško, pravzaprav zaničljivo" prisiliti nekoga, da ostane noseč, še posebej, če ima plod okvaro. Poudarila je, da 98 odstotkov vseh zakonitih splavov na Poljskem opravijo ravno zaradi okvare ploda.

Oglasila se je tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je sodbo označila za "žalosten dan za pravice žensk". "Odstranitev osnove za skoraj vse zakonite splave na Poljskem pomeni prepoved in krši človekove pravice," je sporočila na družbenem omrežju Twitter.

Organizacije za človekove pravice so vlado pozvale, naj ne stopnjuje omejitev.

Protestiralo več sto ljudi

Razsodba je v četrtek zvečer kljub omejitvi zbiranja zaradi novega koronavirusa pred poslopje ustavnega sodišča v Varšavi pripeljala več sto ljudi. Protestniki so se nato odpravili do sedeža stranke Zakon in pravičnost (PiS), ko pa so želeli nadaljevati pohod do hiše njenega voditelja Jaroslawa Kaczynskega, jih je ustavila policija.

Ta je proti nekaterim izmed njih, ki so se poskušali prebiti skozi policijski kordon in naj bi metali kamne, uporabila solzivec in fizično silo. Po navedbah predstavnika policije je bilo pridržanih 15 ljudi.

V manjšem obsegu so protesti potekali tudi v nekaterih drugih mestih po državi.

V javnosti sicer obstaja precejšnje nasprotovanje zaostrovanju zakonodaje na področju splava. Leta 2016 je na ulicah proti zaostritvi protestiralo okoli 100.000 ljudi, večinoma žensk.

Lani je bilo na Poljskem zakonito opravljenih le nekaj več kot 1000 splavov. Organizacije za pravice žensk ppredvidevajo, da na leto od 80.000 do 120.000 žensk opravi splav v tujini.

Protesti proti omejevanju splava na Poljskem