Adam Bodnar. Foto: EPA
Adam Bodnar. Foto: EPA

Njegov petletni mandat ombudsmana se je iztekel septembra lani, vendar parlament zaradi nestrinjanj ni potrdil njegovega naslednika. V spodnjem domu ima namreč večino vlada, v zgornjem pa opozicija.

Zakonodaja v tem primeru predvideva, da varuh človekovih pravic ostane na položaju, dokler parlament ne izbere naslednika. Poljsko ustavno sodišče pa je danes razsodilo, da je takšna zakonodaja protiustavna. "Mandat je jasno definiran, njegovo podaljšanje pa je nedopustno," so sporočili v razsodbi.

Ustavno sodišče je dalo parlamentu na voljo tri mesece, da sprejme zakonodajo, ki bi popravila to določilo. Te tri mesece naj bi Bodnar še ostal na položaju. Opozicija se sicer boji, da bo PiS poskušal uvesti začasnega varuha človekovih pravic in obiti potrebo po potrditvi kandidata v senatu.

Vloga varuha človekovih pravic je na Poljskem politično zelo občutljiva tema, saj želita svojega naslednika imenovati tako vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) kot opozicija. Spodnji dom parlamenta oz. sejm je že dvakrat zavrnil imenovanje Bodnarjeve zaveznice Zuzanne Rudzinske-Bluszcz, v senatu pa je spodletelo kandidatu s podporo stranke PiS-a Piotru Wawrzyku, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Poljski parlament naj bi kmalu glasoval že četrtič.

Bodnar pozval parlament, naj izbere naslednika v rednem postopku

Foto: EPA
Foto: EPA

Bodnar je bil v petih letih mandata zelo oster kritik poljske vlade pod vodstvom Stranke za pravičnost in razvoj (PiS) in eden najglasnejših zagovornikov pravic žensk, manjšin ter neodvisnosti sodstva. Njegovo delovanje se je v tem tednu znova znašlo v središču dogajanja na Poljskem, saj je sodišče v Varšavi po njegovi pritožbi ustavilo nemško podjetje, da bi kupilo več lokalnih časnikov. To nemško podjetje podpira poljska rafinerija PKN Orlen. Po današnji razsodbi je poslance pozval, naj njegovega naslednika izberejo v rednem postopku, možnost imenovanja začasnega varuha pa označil za "nevarno".

Svet Evrope in Evropska komisija zaskrbljena zaradi odločitve sodišča

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je na Twitterju pozvala, da je treba hitro izbrati novega varuha skladno s poljsko ustavo. Izrazila je bojazen, da današnja odločitev sodišča ustvarja "skrb vzbujajočo praznino" v obdobju med mandatoma.

Evropska komisija je izrazila zaskrbljenost nad razsodbo in sporočila, da mora biti "institucija, ki brani pravice državljanov in igra pomembno vlogo pri ohranjanju vladavine prava, neodvisna".