"Moralo bi biti močno poudarjeno, da naj zdravnikov ne bo strah sprejeti očitne odločitve, ki temelji na njihovih izkušnjah in dostopnem medicinskem znanju," je med drugim zapisano v smernicah. Ministrstvo jih je revidiralo, potem ko je prišlo do zmede glede omejitve izvajanja splava v primeru deformacij zarodka.

Tudi v soboto in nedeljo so v več poljskih mestih potekali protesti. Fotografije so iz Krakova. Foto: EPA
Tudi v soboto in nedeljo so v več poljskih mestih potekali protesti. Fotografije so iz Krakova. Foto: EPA

Kot smo poročali, je septembra v Pszyczyni na jugu države umrla nosečnica, ki je bila v 22. tednu nosečnosti. Čeprav zarodek ni imel možnosti za preživetje zaradi premalo plodovnice, ji zdravniki niso želeli narediti splava. Čakali so, da bo plod umrl. Zdravniki, ki so obravnavali nosečnico, so suspendirani, medtem ko poteka preiskava primera.

Ministrstvo je v smernice vključilo tudi navodila za primer nezadostne količine plodovnice, navaja Deutsche Welle.

Tudi konec tedna so v državi potekali množični protesti proti restriktivni zakonodaji o splavu. "Niti ena več," je bil eden izmed številnih sloganov.

Aktivisti za pravice žensk opozarjajo, da trenutna zakonodaja zastrašuje zdravnike.

Do leta 2020 je bil na Poljskem dovoljen splav v primeru posilstva, če je bilo ogroženo materino zdravje ali življenje in če je bil zarodek močno deformiran. Ustavno sodišče je potem lani odločilo, da deformiranost zarodka ni zadostna osnova za prekinitev nosečnosti.