Prizor s protesta v Poznanju. Foto: Reuters
Prizor s protesta v Poznanju. Foto: Reuters

Poljsko ustavno sodišče je oktobra lani odločilo, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker da krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja.

Sledilo je sprejetje zakonodaje, ki z redkimi izjemami de facto prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti. Splav je na Poljskem zdaj dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

30-letna Izabela je umrla v 22. tednu nosečnosti. Več preiskav je predtem nedvoumno pokazalo, da je njen zarodek močno deformiran, vendar so zdravniki zavrnili možnost splava, dokler bo zarodek imel srčni utrip, poroča Reuters.

Sorodna novica Poljska: Po smrti 30-letne nosečnice protesti proti prepovedi splava

22. septembra je Izabela nato prišla v bolnišnico v kraju Pszczyna, ker ji je odtekla voda. Ker je bil takrat zarodek že mrtev, so se zdravniki odločili izvesti carski rez, vendar je nosečnica še pred operacijo umrla. Po navedbah svojcev je umrla zaradi septičnega šoka.

Njena odvetnica Jolanta Budzowska je dejala, da je njeno srce odpovedalo na poti v operacijsko sobo, umrla je kljub poskusom oživljanja.

Nanjo se je spomnilo na tisoče protestnikov v več kot desetih mestih po vsej državi. "Tudi njeno srce je imelo utrip," je pisalo na enem izmed transparentov, na katere so protestniki zapisali tudi "niti ena več", "brezbrižnost je sokrivda". Govorniki na protestih so poudarjali, da je poljska zakonodaja glede splava kruta in nečloveška, zaradi nje pa nosečnice umirajo.

Danes je spletna stran Onet.pl objavila intervju z moškim, ki trdi, da je njegova noseča žena junija umrla v podobnih okoliščinah kot Izabela.

Vlada krivdo vali na zdravnike

Poljska vlada medtem trdi, da za smrt Izabele ni kriva zakonodaja, temveč zdravniška napaka. Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski je napovedal, da bodo pripravili posebne smernice za razjasnitev, kdaj je splav zakonit.