V begunskem taborišču Moria je bilo nastanjenih več kot 12.000 prebežnikov, skoraj trikrat več, kot je kapaciteta centra. Foto: EPA
V begunskem taborišču Moria je bilo nastanjenih več kot 12.000 prebežnikov, skoraj trikrat več, kot je kapaciteta centra. Foto: EPA

Po uničujočem požaru v centru za prebežnike na grškem otoku Lezbos Moria je brez strehe nad glavo ostalo okoli 12.000 ljudi. Oblasti so jim postavile začasno šotorišče v Kara Tepe, a jih veliko s preselitvijo v nove prostore zavlačuje, saj se bojijo, da jih bodo tam zaprli.

Prizadevajo si, da bi jih raje premestili na celino. Za to si prizadevajo tudi humanitarne organizacije.

V Kara Tepe se je preselilo že približno 6000 prebežnikov.

Vse več okužb z novim koronavirusom

Ob vstopu v novi migrantski center so potrdili tudi 157 prebežnikov, okuženih z novim koronavirusom, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za migracije Aleksandros Ragavas. Namestili so jih v posebne prostore za izolacijo. Minister za migracije Notis Mitarakis je pred tem zanikal navedbe humanitarnih organizacij, da v novem šotorišču ni zadostne medicinske oskrbe za tolikšno množico ljudi.

Vendar pa vlada v Atenah vztraja pri izpolnjevanju sporazuma med EU-jem in Turčijo iz leta 2016, po katerem morajo vsi prebežniki ostati na otokih, dokler ne zaključijo postopka o ugotavljanju pravice do azila. Komur je ta pravica zavrnjena, mora nazaj v Turčijo.

Prepričevanje prebežnikov

Grška policija je v četrtek na Lezbos poslala posebno enoto, med njimi tudi 70 žensk, ki prepričujejo predvsem družine, da se vendar preselijo v novo šotorišče Kara Tepe.

Ko bodo zaključili s preselitvijo družin, pa bodo k preselitvi poskušali prepričati tudi tiste migrante, ki to zdaj zavračajo. Za zdaj jih z letaki obveščajo, da edina pot z Lezbosa vodi preko postopka za ugotavljanje pravice do azila. Ta pa je mogoča le, če se preselijo v šotorišče, še povzema dpa.