Med več kot 12.000 ljudmi, ki so v Morii ostali brez strehe nad glavo, je veliko otrok, tudi takih, ki nimajo spremstva odraslih oseb. Foto: Reuters
Med več kot 12.000 ljudmi, ki so v Morii ostali brez strehe nad glavo, je veliko otrok, tudi takih, ki nimajo spremstva odraslih oseb. Foto: Reuters

Po požaru na Lezbosu je več kot 12.000 ljudi ostalo brez strehe nad glavo. 400 mladoletnikov brez spremstva bodo z otoka odpeljali v deset evropskih držav, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA tudi v Slovenijo. Na slovenskem notranjem ministrstvu teh navedb še niso komentirali.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je napovedal, da bo večina mladoletnikov šla v Nemčijo in Francijo, ki bosta sprejeli od 100 do 150 mladih. Mladoletnike je pripravljena sprejeti tudi Švica, ki sicer ni članica EU-ja. Kot je povedal Seehofer, se dogovarjajo tudi z drugimi državami. Sprejem prebežnikov je napovedala tudi Nizozemska.

Sorodna novica Po uničenju taborišča Moria evropske države napovedujejo sprejem prebežnikov

"Moria je vsem nam strog opomnik, da se mora v Evropi nekaj spremeniti," je ob obisku kraja nesreče dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas in potrdil, da bo komisija predloge za nov dogovor o migracijah in azilu predstavila 30. septembra.

Tisoči prosilcev za azil brez strehe nad glavo

Več kot 12.000 prebežnikov, med njimi tudi številne družine z otroki, je na prostem prespalo že tretjo noč. Kot poroča BBC, večina nima ležišč in šotorov, spijo na poljih in cestah, saj jim pristojnim prenočišč ne uspe zagotoviti. Po poročanju DPA-ja nekateri znova netijo požare na okoliških poljih in v delih begunskega središča, ki niso zagoreli.

Krepitev policijske prisotnosti je sicer usmerjena tudi v vse bolj vznemirjene in jezne prebivalce območja, ki na otoku nočejo več prosilcev za azil. "Vsi morajo proč. Nobenega centra več na Lezbosu," je za grško televizijo dejal guverner severnoegejske regije Kostas Mucuris.

Nekateri domačini nasprotujejo temu, da bi na pogorišču Morie postavili nove šotore, zaprli so cesto, da humanitarne organizacije niso mogle pripeljati pomoči, poroča BBC. Oblasti so kljub temu začele postavljati začasno šotorišče, v katerem naj bi namestili velik del prebežnikov iz Morie. Po informacijah DPA-ja naj bi stalo na območju strelišča grške vojske, ki leži le nekaj kilometrov severno od največjega mesta na otoku Mitilene.

V glavno mesto otoka Mitilene je s trajektom prišlo več avtobusov policistov, ki so s seboj pripeljali tudi dva vodna topova.

Prebežniki večinoma iz Afganistana in Sirije, med katerimi so nekateri na otoku že več let, želijo Lezbos zapustiti. Več sto se jih je zbralo nekaj kilometrov iz Mitilen blizu trgovine, kamor so helikopterji prinesli šotore in potrebščine.

Vzklikali so "Svoboda" in "Brez policije" ter kazali na roko napisane transparente za napisom "Ne novemu taborišču". Policija jim je preprečila pot proti mestu, poroča Reuters.

Tudi Slovenija naj bi sprejela mladoletnike iz Morie