Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skupine za človekove pravice opozarjajo na vse slabše ravnanje s prebežniki na meji med Srbijo in Severno Makedonijo. Severnomakedonska nevladna organizacija Legis je objavila posnetke prezeblih prebežnikov, ki jih je po njihovih navedbah srbska policija pregnala v vas Lojane v Severni Makedoniji. Opozarjajo, da so takšna dejanja neposredna posledica evropske migrantske politike.

Skupina je sporočila, da je bil to že drugi "ponižujoči" incident v 48 urah. V dveh dneh naj bi srbska policija čez mejo s Severno Makedonijo pregnala več kot 70 ljudi, ki so morali pri treh stopinjah Celzija hoditi goli ali slečeni do spodnjega perila.

Legis je sporočil, da je njihovemu osebju na kraju uspelo govoriti s prebežniki, ki so povedali, da so iz Sirije.

Predsednik Legisa Jasmin Redjepi je za Guardian povedal, da so se kršitve zgodile le nekaj dni po dvodnevnem srečanju med EU-jem in Srbijo v Beogradu, na katerem so razpravljali o "nadaljevanju sodelovanja proti tihotapljenju migrantov in upravljanju mej".

"Takrat opazimo neposreden vpliv," je dejal.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaščito prosilcev za azil v Srbiji, je dejal, da so njegovi uslužbenci od začetka leta zaznali vse več primerov vračanja iz Srbije v Severno Makedonijo. "Lahko rečemo, da je to zdaj redna praksa," je dejal.

Komisarka za človekove pravice pri Svetu Evrope Dunja Mijatović je za Guardian dejala, da poročila o potiskanju prebežnikov čez mejo zahtevajo takojšnjo in učinkovito preiskavo državnih organov. Opozarja, da s prebežniki slabo in ponižujoče ravnajo ter jih ropajo.

"Ti incidenti niso le skrb vzbujajoči, ampak kažejo na širši trend v državah članicah Sveta Evrope," je dejala. "Ukrepi kršijo Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki prepoveduje vračanje in kolektivne izgone ter druge mednarodne standarde, ki zagotavljajo dostop do azila."

Mijatović je dejala, da so zlorabe na severnomakedonski meji kazalnik slabega ravnanja z ranljivimi osebami na mejah po vsej Evropi, razširjen pojav nezakonitega vračanja čez mejo pa je označila za "pereče vseevropsko vprašanje". Opozorila je, da so prebežniki že več let izpostavljeni ponižujočemu ravnanju in mučenju, kar je očitna kršitev človekovih pravic.

Belgijska nevladna organizacija 11.11.11 je menila, da je bilo leta 2023 čez zunanje meje Evrope prisilno vrnjenih 346.000 prebežnikov.

Redjepi je pozval urada varuhov človekovih pravic Severne Makedonije in Srbije, naj opravita raziskavo, opazovalcem pa omogočita spremljanje policijskih postopkov, da se "nasilje in razčlovečenje ne bosta nadaljevala".

MUP je kasneje v izjavi za javnost, ki jo je danes objavil na svoji spletni strani, zavrnil očitke o slabem ravnanju policije z migranti. Kot so zapisali, srbska policija deluje v skladu z zakonskimi predpisi in ob spoštovanju načel človečnosti in mednarodnih predpisov glede varstva človekovih pravic.

V zvezi z omenjenima posnetkoma je srbsko ministrstvo izjavilo, da je policija preverila navedbe in ugotovila, da v času, ko naj bi se incident zgodil, tam ni bilo srbskih patrulj. Dodalo je še, da prav tako ni prejelo nobene potrditve, da se je incident zgodil na ozemlju Srbije, je razvidno iz izjave.