Nemško tožilstvo se osredinja na poboje v Buči. Foto: EPA
Nemško tožilstvo se osredinja na poboje v Buči. Foto: EPA

"Trenutno si prizadevamo za to, da bi lahko pogrešili nekaj tankov. Ne vem natančno, koliko jih bomo poslali v Ukrajino, vendar bomo to objavili v doglednem času," je dejal Costa. Portugalski premier je za državno televizijo RTP povedal še, da je bil kot mogoč termin dobave tankov za Ukrajino na evropski ravni napovedan do konca marca.

Portugalska se po njegovih besedah ob tem dogovarja z Nemčijo glede "logistične operacije za dobavo delov za dokončanje popravil nekaterih bojnih vozil, ki niso operativna". Admiral Antonio Silva Ribeiro, načelnik generalštaba portugalske vojske, je namreč prejšnji mesec dejal, da ima Portugalska 37 tankov leopard 2, a naj jih večina ne bi delovala.

Portugalska se tako pridružuje skupini zahodnih držav, ki so Ukrajini skupaj obljubile od 120 do 140 sodobnih tankov.

Preiskava vojnih zločinov

Medtem pa Nemčija zbira dokaze o vojnih zločinih v Ukrajini. "Trenutno se na primer osredinjamo na množične poboje v Buči ali napade na ukrajinsko civilno infrastrukturo," je Frank dejal v pogovoru za časopis Welt am Sonntag. Dejal je, da so do zdaj zbrali "trimestno število" dokazov, podrobnosti pa ni navedel.

Ukrajina in njeni zahodni zavezniki so ruske sile obtožili grozodejstev v Buči, mestu ob Kijevu, kmalu po začetku napadov na Ukrajino konec lanskega februarja. Rusija obtožbe zavrača. Ruske sile so tudi napadale ključno infrastrukturo v Ukrajini, a Moskva zanika, da načrtno meri civiliste.

Nemčija je začela zbirati dokaze za pregon morebitnih vojnih zločinov v marcu leta 2022. Med drugim so oblasti vodile pogovore z ukrajinskimi begunci in preverjale javno dostopne informacije, je dejal Frank. Kot je dodal, nemško tožilstvo še ne preiskuje določenih posameznikov.

"Pripravljamo se na morebitno sojenje, bodisi pri nas v Nemčiji bodisi z našimi tujimi partnerji ali pred mednarodnim sodiščem," je dejal.

Na vprašanje, komu naj se sodi, je Frank odgovoril, da bi morali odgovarjati voditelji Rusije in tisti, ki so izvajali odločitve na najvišjih vojaških ravneh.

Ukrajina si prizadeva za vzpostavitev posebnega sodišča za pregon ruskih vojaških in političnih voditeljev, ki jih krivi za začetek vojne.

Odesa je ostala bretz elektrike. Foto: Reuters
Odesa je ostala bretz elektrike. Foto: Reuters

Svojo preiskavo o domnevnih vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti je v dneh po začetku ruskih napadov sprožilo tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki pa nima pristojnosti, da preganja agresijo na Ukrajino.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je v četrtek dejala, da bo v Haagu vzpostavljen mednarodni center za pregon zločina agresije na Ukrajino.

Rusija sicer zavrača obtožbe Kijeva in zahodnih držav o vojnih zločinih. Kremelj pravi, da je "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini sprožil za zaščito svoje varnosti.

Odesa ostala brez elektrike

Pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine je zaradi poškodovanega transformatorja od zjutraj brez elektrike, je sporočil ukrajinski ponudnik električne energije Ukrenergo. Istoimenska oblast Odesa je med območji, ki so jih ruski zračni napadi v zadnjih mesecih najhuje prizadeli.

"V jutranjih urah je odpovedal transformator na eni od visokonapetostnih transformatorskih postaj, ki z električno energijo oskrbuje mesto Odesa. Postajo so popravljali, potem ko je bila poškodovana v ruskih napadih," je na svojem kanalu na omrežju Telegram objavil Ukrenergo.

"Vse visokonapetostne postaje v regiji so imele škodo," je še sporočil ukrajinski ponudnik električne energije.

Čeprav so posledice ruskih napadov delno odpravili s pomočjo rezervne opreme, je oskrba z električno energijo v oblasti Odesa še vedno precej omejena. Na celotnem območju se ponavljajo tudi nenadni izpadi električne energije.

Nova izmenjava ujetnikov

Rusija in Ukrajina sta medtem izvedli novo izmenjavo vojnih ujetnikov, so sporočili iz Moskve in Kijeva. Rusko obrambno ministrstvo je dodalo, da so na težkih pogajanjih dosegli vrnitev 63 ruskih vojakov. Kijev pa je potrdil vrnitev 116 ukrajinskih vojakov.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so osvobojeni ruski vojaki prejeli zdravstveno in psihološko oskrbo ter da so v stikih s svojci. Med osvobojenimi so tudi osebe "občutljive kategorije", katerih izpustitev so dosegli Združeni arabski emirati, je sporočilo ministrstvo na Telegramu. Ni pa pojasnilo, ali gre za visoke častnike, plačance ali vohune.

Vodja predsedniškega urada v Kijevu Andrij Jermak pa je glede izpuščenih ukrajinskih vojakov sporočil, da gre za 114 vojakov in podčastnikov ter dva častnika. Večina jih je služila v oboroženih silah, drugi pa v nacionalni gardi, policiji in obmejni straži. Povedal je še, da so bili zaprti v Mariupolju, Hersonu in Bahmutu.

Na začetku januarja sta obe strani že poročali o izmenjavi vojnih ujetnikov. Takrat sta jih izmenjali po 50.

Izmenjava vojnih ujetnikov je sicer edino vprašanje, o katerem se Moskva in Kijev še vedno pogajata.