Zadovoljni Costa po objavi izidov. Foto: EPA
Zadovoljni Costa po objavi izidov. Foto: EPA

Socialisti so osvojili 42 odstotkov glasov in bodo imeli v 230-članskem parlamentu 117 sedežev, prej so jih imeli 108. Glavna opozicijska stranka Socialni demokrati je na 2. mestu osvojila okoli 30 odstotkov in bo imela v tem sklicu 71 sedežev. V skladu s kompleksnim portugalskim volilnim sistemom je absolutna večina v parlamentu mogoča pri okoli 41-odstotni podpori.

Portugalski volivci so se na volišča odpravili, potem ko premierju Antoniu Costi ni uspelo pridobiti zadostne podpore za sprejetje predloga za proračun, saj sta mu jo odrekli dve manjši stranki koalicije. Kot je dejal Costa, država potrebuje stabilnost, da bi zagotovili gospodarsko okrevanje.

Izid volitev je bil presenečenje, saj so javnomnenjske raziskave pred volitvami kazale, da so Costovi socialisti izgubili večino svoje prednosti.

V svojem govoru po objavi izidov je Costa obljubil, da bo vladal za vse državljane. "Absolutna večina ne pomeni absolutne oblasti. To ne pomeni, da vladaš sam. To pomeni povečanje odgovornosti," je dejal. Costa je ob tem napovedal, da je odprt za pogajanja z vsemi strankami razen Chege.

Na tretje mesto se je uvrstila skrajno desna stranka Chega, ki je močno povečala svojo podporo, po novem bo imela namesto enega 12 poslancev. Njen vodja Andre Ventura, nekdanji TV-voditelj, je po objavi izvidov dejal, da izid pomeni konec "mehke" opozicije.

Costa, ki je prišel na oblast leta 2015 po koncu hude dolžniške krize v letih 2011–2014, je državi vladal v času stabilne gospodarske rasti, s katero jim je uspelo skrčiti proračunski primanjkljaj, potem pa je udarila pandemija. Država sicer še vedno ostaja najrevnejša zahodna država v Evropi in se močno opira na evropska sredstva za okrevanje.

Kot poroča Reuters, je ekonomist Filipe Garcia dejal, da pričakuje, da se bodo vlagatelji dobro odzvali na nov močan mandat Coste, predvsem glede na prej omenjeno dejstvo, da je njegova prejšnja vlada v rekordnem času izničila primanjkljaj. "Še več, socialistom ne bo treba sklepati kompromisov z drugimi strankami, kar bo zagotavljalo stabilnost in olajšalo uresničevanje ciljev. Največji izziv bo spodbujanje potencialne rasti," je še dodal ekonomist.

Čeprav je razmah novega koronavirusa povzročil, da je bila v času volitev več kot desetina Portugalcev v izolaciji, so oblasti vsem volivcem dovolile udeležbo na volitvah, pri čemer so morali nositi zaščitno masko, člani volilnih ekip pa so morali nositi zaščitno opremo.

Na Portugalskem absolutna večina socialistom