"Posmrtne ostanke Alekseja Navalnega so izročili njegovi materi. Hvala vsem, ki ste to zahtevali skupaj z nami," je na omrežju X zapisala tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš. Ob tem je dodala, da v družini še ne vedo, ali ga bodo lahko pokopali v skladu s svojimi željami, poroča BBC.

Navalni je umrl 16. februarja med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Medtem ko na mrliškem listu piše, da je umrl naravne smrti, številne zahodne države odgovornost za njegovo smrt pripisujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Sorodna novica Julija Navalna: "Nadaljevala bom moževo delo"; Slovenija poklicala na pogovor ruskega veleposlanika

Njegova mati Ljudmila Navalna je zadnji teden preživela v mestu blizu zapora, kjer je umrl, in zahtevala od oblasti, naj ji izročijo truplo. V četrtek je sporočila, da so ji oblasti dovolile videti njegovo truplo, a ji ga niso izročile. Potem ko je podpisala mrliški list, na katerem je pisalo, da je umrl naravne smrti, je imela tri ure časa, da privoli v skrivni pokop. Če se s tem ne bi strinjala, bi ga pokopali na ozemlju zapora, kjer je umrl, je sporočila Kira Jarmiš.

Predtem je Julija Navalna, žena umrlega Alekseja Navalnega, ruskega predsednika Vladimirja Putina znova obtožila, da stoji za smrtjo njenega moža, še poroča BBC.

Kot navaja STA, je Putina obtožila, da se rad prikazuje kot pobožni kristjan, a se hkrati norčuje iz posmrtnih ostankov njenega moža: "Vedno smo vedeli, da je Putinova vera lažna, zdaj pa to lahko vidimo kot še nikoli prej," je nadaljevala in ruskega predsednika obtožila satanizma. Kritična je bila tudi do ruske invazije v Ukrajini. "Za vse to boš odgovarjal. Za smrt Navalnega in za vojno, ki si jo sprožil pred dvema letoma, pri čemer si se prav tako skrival za krščanskimi vrednotami," je še obtožila Putina in dodala, da Moskva "ponoči pobija speče ljudi z raketami, ki jih je blagoslovila Cerkev".

Tudi Zahod krivdo za smrt Navalnega pripisuje Putinu in njegovemu režimu, kar pa Kremelj ostro zavrača. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred dnevi dejal, da je odziv Zahoda na smrt Navalnega histeričen in da se zahodne države nimajo nobene pravice vmešavati v ruske zadeve.

Truplo Navalnega predali materi