"Ta videoposnetek snemam, ker so mi začeli groziti. Pogledali so me v oči in mi rekli, da če ne privolim v skrivni pogreb, bodo nekaj naredili s telesom mojega sina," je dejala mama Navalnega. Foto: Reuters

Kot poroča Reuters, je mama potrdila, da so jo v sredo odpeljali v mrtvašnico, kjer je videla sinovo truplo in njegov mrliški list. Ob tem je dejala, da jo ruski preiskovalci izsiljujejo glede pogreba, skušali naj bi jo prisiliti v zasebni pokop.

"Želijo, da se ga pokoplje na skrivaj, brez slovesa. Hočejo me pripeljati na rob pokopališča, do svežega groba in reči: tukaj leži tvoj sin. S tem se ne strinjam," je dejala v YouTubovem videu in dodala, da ji je eden od preiskovalcev dejal, da čas ni na njeni strani, saj se truplo njenega sina razkraja.

"Preiskovalci trdijo, da poznajo vzrok smrti, pripravljeno imajo vso zdravstveno in pravno dokumentacijo, ki sem jo videla, podpisala sem mrliški list," je povedala oblečena v črno in z mirnim glasom. "Po zakonu bi mi morali takoj predati Aleksejevo telo, a tega do zdaj niso storili. Namesto tega me izsiljujejo, mi postavljajo pogoje, kje, kdaj in kako naj bo Aleksej pokopan. To je nezakonito."

"Ne želim posebne obravnave," je še dejala. "Hočem samo, da se vse naredi po zakonu. Zahtevam, da mi takoj vrnejo truplo sina."

Ruski preiskovalci se na njene navedbe še niso odzvali.

Kot je znano, je 47-letni kritik Putinovega režima umrl pretekli teden v zaporu na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen.

Lavrov: Reakcija Zahoda je histerična

Njegova žena Julija Navalna je v ponedeljek objavila posnetek, v katerem je dejala, da je Putin ubil njenega moža, ob tem pa napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo. Tudi Zahod krivdo za smrt Navalnega pripisuje Putinu in njegovemu režimu, kar pa Kremelj ostro zavrača. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da je reakcija Zahoda na smrt Navalnega histerična in da se zahodne države nimajo nobene pravice vmešavati v ruske zadeve.

Po smrti Navalnega so se v več evropskih mestih zbrali protestniki, ki so zahtevali, da so odgovorni za njegovo smrt kaznovani.