Na ladji Grande America je bilo 26 članov posadke in en potnik. Foto: EPA
Na ladji Grande America je bilo 26 članov posadke in en potnik. Foto: EPA

Tovorno ladjo Grande America, ki je bila na poti iz Hamburga v Nemčiji v Casablanco v Maroku, je v nedeljo zajel požar, zato so 27 ljudi evakuirali. V torek popoldne je ladja potonila.

Na njej je bilo 365 zabojnikov, od tega so bile v 45-ih shranjene nevarne snovi, so sporočile pristojne francoske oblasti. Nevarnost za onesnaženje predstavlja tudi 2.200 ton goriva na plovilu, ki bi lahko v prihodnjih dneh doseglo obalo blizu Bordeauxa. Ladja je prevažala tudi okoli 2.000 vozil.

Francoski minister za okolje Francois de Rugy je sporočil, da so že sprejeli potrebne ukrepe. Francoski pomorski prefekt za Atlantik, viceadmiral Jean-Louis Lozier, pa je povedal, da so od lastnika ladje, italijanskega podjetja Grimaldi Group, zahtevali, da zagotovi, da morebitni plavajoči zabojniki ali drugi materiali ne bi ogrozili drugih ladij ali okolja. Prav tako mora podjetje ukrepati v primeru onesnaženja. Podjetje Grimaldi Group je sicer že v torek sporočilo, da skupaj s francoskimi oblastmi skušajo preprečiti okoljsko škodo.

Okoli 40 zabojnikov, ki so padli z ladje, še preden je potonila, naj bi prav tako že potonilo, je še povedal Lozier.