Grški premier je obljubil 500 milijonov evrov za reorganizacijo služb za naravne nesreče. Foto: Reuters
Grški premier je obljubil 500 milijonov evrov za reorganizacijo služb za naravne nesreče. Foto: Reuters

Moški je na hribu nad najhuje prizadetim območjem 23. julija zažgal suhe veje, a kasneje ni pravilno pogasil ognja, zaradi močnega vetra pa se je ogenj razplamtel.

A katastrofa se je zgodila tudi zaradi premajhnega števila gasilcev, gasilskih vozil in letal za gašenje, saj so bili v istem času zaposleni s požarom zahodno od glavnega mesta. Težave so bile tudi pri usklajevanju ter z zamudo pri razglasitvi evakuacije za ogrožena območja, po poročanju nemške tiskovne agencije DPA piše v poročilu gasilcev.

Grško pravosodje je uvedlo ločeno preiskavo katastrofe. V požaru, ki je med drugim opustošil letovišče Mati blizu Aten, je bilo uničenih ali huje poškodovanih več kot 4.000 stavb. Več ljudi se še zdravi v bolnišnicah.

Po požarih je odstopil namestnik notranjega ministra, pristojen za civilno zaščito, Nikos Toskas, zamenjana pa sta bila tudi načelnika policije in gasilcev.

Premier obljublja pol milijarde evrov za reformo
Grški premier Aleksis Cipras je obljubil 500 milijonov evrov za reorganizacijo služb za naravne nesreče ter napovedal, da bodo v Atiki zrušili 3.200 nezakonito zgrajenih poslopij, ki zapirajo dostop do cest in obale. Veliko število žrtev je namreč med drugim posledica tega, da mnogim zaradi zaprtih dostopov do morja ni uspelo zbežati pred ognjem.