Foto: Reuters
Foto: Reuters

"V primerih nesreč na morju, ki smo jim priča od leta 2015 in ki imajo tudi smrtne posledice, se še nikoli do zdaj ni zgodilo, da bi bili prosilci za azil pod pritiskom, da bodo kazensko ovadeni ob vstopu v državo," opozarja odvetnik in direktor HIAS Grčija Vassilis Kerasiotis, ki prebežnikom zagotavlja brezplačno pravno svetovanje. "Tokrat smo priča obtožbi za izpostavitev nevarnosti mladoletnika, ki se je končala s smrtjo … Podobne primere smo že videli v begunskih taboriščih v Grčiji, nikoli pa na vstopnih točkah," dodaja.

25-letnemu očetu, prebežniku, ki je za svojo družino želel boljše življenje v Evropi in ki je v tragični nesreči izgubil otroka, tako zdaj grozi kazen do desetih let zapora. Uradni vzrok smrti dečka še ni potrjen, obtožba pa je "neposredni napad na pravico do zaprositve za azil," piše Guardian.

Nesreča v Egejskem morju

Oče in sin sta bila v skupini 25 prebežnikov, ki so zapustili Turčijo v upanju, da jim bo v Evropi odobren azil. Vendar pa se je pri prečkanju Egejskega morja zgodila nesreča. Telo mrtvega dečka so našli naplavljeno na obali Samosa ob nosečnici, ki je nesrečo preživela in nekaj dni pozneje rodila.

Abdulov odvetnik, kot je očeta poimenoval Guardian, Dimitris Choulis opozarja, da so pristojni organi potrebovali več ur, da so se odzvali na reševanje in da mejna agencija Frontex sploh naj ne bi bila naprošena za posredovanje na morju.

Kriminalizacija prebežnikov?

"Pri tem primeru ni skrb vzbujajoče le to, da je bilo reševanje izpeljano tako pozno, najbolj me skrbi, da bodo obtožnico uporabili kot še eno oviro, da bi prosilci za azil sploh lahko vložili zahtevek za azil." Po njegovih besedah kriminalizacija prebežnikov, ki se z družino usedejo v čoln, za njih pomeni še dodatno nevarnost "in še več ovir ob prihodu v Evropo".

Oče čaka na testiranje za novi koronavirus

Oče umrlega dečka je trenutno v samoizolaciji, kar je del obveznega postopka za vse prebežnike, ki pridejo v Grčijo. Choulis upa, da bo kmalu testiran za novi koronavirus, da bo lahko pokopal svojega sina.

Predsednica londonske človekoljubne organizacije Choose Love Josie Naughon ob tem dodaja, da je "kriminalizacija očeta, ki je poskusil svojega sina varno prepeljati v Evropo, očiten odraz tega, da je evropski azilni politiki spodletelo."