Italija je v zadnjih petih letih sprejela več kot 640.000 prebežnikov, večinoma iz Afrike. Preostale članice EU-ja so večinoma preslišale pozive Rima, naj tudi same prevzamejo del priseljencev in delijo stroške njihove oskrbe. Foto: Reuters
Italija je v zadnjih petih letih sprejela več kot 640.000 prebežnikov, večinoma iz Afrike. Preostale članice EU-ja so večinoma preslišale pozive Rima, naj tudi same prevzamejo del priseljencev in delijo stroške njihove oskrbe. Foto: Reuters
Aquarius
Na humanitarni ladji Aquarius, ki sprejme okoli 500 potnikov, se drenja več kot 630 ljudi. Foto: Reuters
Aquarius
Pred dnevi je na Aquariusu neka prebežnica rodila sina, ki ga je poimenovala Miracle (Čudež). Foto: Reuters
Drama humanitarne ladje Aquarius

To sta sporočili nevladni organizaciji Zdravniki brez meja ter SOS Mediteranee, v lasti katerih je Aquarius. Vsaka izmed dveh italijanskih ladij naj bi sprejela del od skupno 629 prebežnikov z Aquariusa, nato pa naj bi jih hkrati prepeljali v špansko pristanišče Valencia. Organizacija SOS Mediteranee je prek Twitterja še sporočila, da bodo na Aquarius z italijansko ladjo kmalu prepeljali zaloge hrane in potrebščin. Kaj se bo potem dogajalo z ljudmi na krovu, še ni znano.

Zdravniki brez meja ob tem opozarjajo, da bodo morali izčrpani prebežniki na morju preživeti še štiri dni. "Bolje bi bilo, če bi rešene potnike spustili na kopno v najbližjem pristanišču, pozneje pa bi jih prepeljali v Španijo ali drugo varno državo," so zapisali v sporočilu za javnost. Štiridnevna pot do Valencie je nevarna, poroča Reuters.

Malta in Italija pohvalili Španijo
Ladja Aquarius je obtičala v Sredozemskem morju med Italijo in Malto, ker ji nova populistična desničarska italijanska vlada ni dovolila pristati v Italiji. Zahtevala je, da jih sprejme Malta, ta pa zavrača odgovornost zanje. Negotovost je v ponedeljek prekinila nova španska vlada pod vodstvom predsednika socialistov (PSOE) Pedra Sáncheza, ki je sporočila, da bo ladjo sprejela Španija. "Naša odgovornost je pomagati, da se izognemo humanitarni katastrofi in tem ljudem zagotovimo varno izkrcanje, s tem pa uresničimo svoje človekoljubne zaveze," je dejal Saáchez.

Svet Evrope je pozdravil potezo Madrida: "Reševanje življenj na morje je obveza, ki jo morajo države vedno uresničiti," je tvitnila komisarka za človekove pravice pri omenjeni organizaciji Dunja Mijatović. Potezo Španije je pohvalil tudi malteški premier Joseph Muscat, se zahvalil Madridu ter dodal: "Čim prej se bomo morali usesti in se pogovoriti, kako takšne zaplete v prihodnje preprečiti. To je evropska težava."

Odločitev španske vlade, da sprejme prebežnike, je italijanski notranji minister Matteo Salvini označil za veliko zmago. "ZMAGA," je z velikimi črkami zapisal na Twitterju. "To je prvič, kar pomnijo naši državljani, da ladja, ki je rešila prebežnike v Libiji, ne bo pristala v italijanskem pristanišču, to je znak, da se bo nekaj spremenilo," je bil zadovoljen Salvini, ki je dodal: "Izplačalo se je, da smo jasno in vljudno dvignili svoj glas – to, česar italijanska vlada ni naredila že leta." Pred tem je na Twitterju zapisal: "Reševanje življenj je dolžnost, vendar Italija ne more postati veliko begunsko taborišče, Italija ne bo več rekla 'da', tokrat bo rekla 'ne'".

Francija kritična do Italije
Francija je medtem novo italijansko vlado obtožila cinizma in neodgovornosti. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bi morala Italija pod mednarodnim pravom prebežnike sprejeti. "V obnašanju italijanske vlade glede teh dramatičnih humanitarnih razmer je zaznati cinizem in neodgovornost," je po besedah predstavnika vlade Benjamina Griveauxa Macron dejal francoskim ministrom.

Francoski zunanji minister Edouard Philippe je francoskemu parlamentu dejal, da se je "Italija, italijanska vlada, odločila ne spoštovati svojih mednarodnih obveznosti glede varnosti za ljudi". Predstavnik Macronove stranke je šel korak dlje in dejal: "Italijansko stališče me sili k bruhanju."

Rim se je že odzval. Podpredsednik vlade in vodja koalicijskega Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio je italijansko kritiko že zavrnil.

Italijanski minister za promet Danilo Toninelli pa je dejal, da "naj si nihče ne drzne označiti Italije ali njene vlade za nečloveško ali ksenofobno". Ladja italijanske obalne straže z 937 prebežniki na krovu medtem pluje od libijske obale do Sicilije, kjer naj bi pristala v sredo.

Na krovu tudi 123 mladoletnih
Na ladji je po podatkih nevladnih organizacij tudi 123 mladoletnikov brez spremstva iz Eritreje, Gane, Nigerije in Sudana, 11 majhnih otrok in sedem nosečnic. Ob prebežnikih, ki jih je v več operacijah v libijskih vodah rešila nevladna organizacija SOS Mediteranee, jih je na Aquariusu tudi 400, ki so jih rešile italijanska obalna straža in trgovske ladje.

Drama humanitarne ladje Aquarius