Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti Unsko-sanskega kantona so sporočile, da je premestitev potekala brez težav. Nekateri so se odpravili proti meji s Hrvaško.

"Od nocoj v sprejemnem centru Bira ni nobenega prebežnika več," je sporočil notranji minister Unsko-sanskega kantona Nermin Kljajić in dodal, da je premestitev minila brez težav.

Približno 80 mladoletnikov so iz centra v Bihaću premestili v novi center v naselju Borići, več sto odraslih pa v center v kraju Lipa. Nekateri so pot nadaljevali proti meji s Hrvaško, nekateri pa so odšli v Sarajevo.

Odločitev o zaprtju Bire, v kateri je v zadnjih dveh letih ves čas živelo nekaj več kot 1000 prebežnikov, je na začetku tedna sprejela kantonska vlada. Zdaj načrtujejo še zaprtje migrantskega centra Miral v Veliki Kladuši.

V državi je trenutno več kot 7000 nezakonitih prebežnikov. Predsedujoči svetu ministrov BiH-a Zoran Tegeltija je danes opozoril, da te problematike ne bo lahko rešiti, predvsem dokler v državi ne sprejmejo enotne politike. "Brez enotnega stališča bo problematika prebežnikov v BiH-u vse večja," je poudaril.