Begunsko taborišče pri Bihaću. Foto: EPA
Begunsko taborišče pri Bihaću. Foto: EPA

V Unsko-sanskem kantonu je več kot 7000 prebežnikov, večina želi naprej na zahod prek Hrvaške. Del prebivalcev Velike Kladuše je zaradi razmer začel protestirati, protestniki so tudi zaprli ceste in fizično napadli avtobus, ki je poleg rednih potnikov prevažal tudi prebežnike.

Nezadovoljstvo prebivalcev se kopiči že leta. Nenehno opozarjajo, da bremena sami ne morejo nositi, načrta na ravni države pa še vedno ni. Ob tem si prebežniki večinoma sami želijo sem, tik ob mejo s Hrvaško, čeprav so razmere slabe, okoli 4000 jih trenutno živi na prostem, po ulicah, parkih, gozdovih, zapuščenih stavbah. Pristojne v balkanskih državah pa znova skrbi predvsem to, da ne bi k njim vstopilo več prebežnikov, kot jih uspe priti naprej.

Po mirnih protestih, na katerih so zahtevali, da se prebežnikom prepove vstopanje v kanton in da se jih vsaj del preseli drugam, ob čemer jih Republika Srbska še naprej ne sprejema, je sledil fizični napad na avtobus. Eden izmed prebivalcev je razbil steklo, avtobus se je nato skupaj s potniki, večinoma prebežniki, obrnil nazaj proti Bihaću. Po pridržanju se je akcija pred sprejemnim centom nadaljevala, skupine prebivalcev so zaprle ceste in želele prebežnike odstraniti z avtobusov.

Rešitev je zdaj, skupaj s strožjim nadzorom meja s Črno goro in Srbijo, kjer so v zadnjih dneh prijeli več tihotapcev ljudi, obljubil še novi minister za varnost Bosne in Hercegovine. A obljub je bilo že veliko, razmere v Bihaću in Veliki Kladuši pa so, kot že večkrat do zdaj, tako za prebivalce kot prebežnike nevzdržne.

Na severozahodu BiH-a vsaj 7000 prebežnikov