Obnova v potresu prizadetih območij še vedno traja. Foto: EPA
Obnova v potresu prizadetih območij še vedno traja. Foto: EPA

Vlada bo po besedah Bačića v sredo obravnavala program obnove stanovanj za državljane, ki živijo v 2500 zabojnikih, na območju Banovine in Zagreba, da bi jim do 1. novembra našli začasno bivališče. "Zavedamo se, da ni mogoče obnoviti tako velikega števila zgradb, a jim bomo zagotovili začasno bivališče," je napovedal.

Minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje je ponovil, da so že objavili javni poziv lastnikom zgradb in praznih stanovanj z rumeno ali rdečo oznako, naj se javijo ministrstvu, da bi sklenili sporazume o donaciji stanovanj.

Napovedal je tudi gradnjo 30 večstanovanjskih objektov v Sisku in v Banovini, za katere bodo kmalu določili lokacije, čeprav v Sisku niso predvideli gradnje večstanovanjskih zgradb. Poudaril je, da jim to zdaj omogočajo zakonske spremembe. "Nimam čarobne paličice, a bom storil vse, da takoj začnemo projekt," je izjavil.

Konec decembra sta minili dve leti od rušilnega potresa, ki je stresel hrvaško pokrajino Banovina. Potres z magnitudo 6,4 je najbolj prizadel Petrinjo in Glino, kjer okoli pet tisoč prebivalcev še vedno živi v zabojnikih.

Zaradi prepočasne popotresne obnove je hrvaški premier Andrej Plenković sredi preteklega meseca zamenjal ministra za gradbeništvo. Ivana Paladina je na tej funkciji zamenjal nekdanji vodja poslanskega kluba stranke HDZ Branko Bačić. "Bačić ima znanje, politične izkušnje in energijo za proces obnove," je tedaj izjavil Plenković in izrazil prepričanje, da bo zelo pospešil obnovo.