V Sarajevu se je pred parlamentom BiH zbralo več tisoč ljudi, ki so se razšli v poznih popoldanskih urah. Foto: Pixabay
V Sarajevu se je pred parlamentom BiH zbralo več tisoč ljudi, ki so se razšli v poznih popoldanskih urah. Foto: Pixabay

"Vladajoče strukture delajo samo za svoje interese," je sporočil organizator protestov v prestolnici Harun Salkić. Napovedal je nove proteste in dodal, da z njimi politikom želijo sporočiti, česa vsega ne delajo.

Protesti so potekali tudi v Tuzli, Mostarju, Banjaluki in nekaterih drugih mestih.

Protestniki so zahtevali odpravo trošarin na gorivo, dokler se cena za liter bencina ne vrne na 2,20 konvertibilne marke (1,12 evra), umik davka na dodano vrednost na osnovna živila, znižanje in omejitev trgovske marže za zdravila, živilske in nekatere druge izdelke ter povišanje minimalne plače na 1300 konvertibilnih mark (665 evrov).

Povprečna plača nekaj več kot 500 evrov

Povprečna plača v BiH je v aprilu znašala 1083 konvertibilnih mark (552 evrov), kažejo podatki državnega statističnega urada. Za minimalne življenjske stroške je štiričlanska družina v BiH-u v maju po podatkih zveze samostojnih sindikatov BiH-a morala odšteti 2639 konvertibilnih mark (1346 evrov).

Država brez konkretnih ukrepov

Država do zdaj ni sprejela konkretnih ukrepov za zajezitev rasti cen, kakršna sta znižanje trošarin na pogonsko gorivo in nižji davek na dodano vrednost za osnovne živilske izdelke.

Je pa svet ministrov BiH-a prejšnji teden ob sprejetjuu državnega proračuna za leto 2022 sprejel odločitev o povišanju plač za 250 evrov nekaterim politikom, kot so člani predsedstva BiH-a, državni ministri in poslanci.