Obletnice žametne revolucije so se na Češkem spomnili z glasbo, govori in prižiganjem svečk. Foto: Reuters
Obletnice žametne revolucije so se na Češkem spomnili z glasbo, govori in prižiganjem svečk. Foto: Reuters

Pred 30 leti se je s študentskimi protesti začela žametna revolucija, ki je prinesla padec komunističnega režima v tedanji Češkoslovaški in posledično tudi nastanek dveh ločenih držav, Češke in Slovaške.

Češki premier Andrej Babiš je skupaj z Mateuszem Morawieckim, Petrom Pellegrinijem in Viktorjem Orbanom odprl multimedijsko razstavo o padcu komunizma. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble.

Ob odprtju je češki premier priznal, da je bil tudi sam član komunistične partije. "Nisem ponosen na to," je dejal. Pohvalil je pogum zagovornikov državljanskih pravic in prvega svobodno izvoljenega predsednika Češkoslovaške Vaclava Havla, ki je umrl leta 2011.

"Danes stojim tu kot premier, ki je bil izvoljen na svobodnih, demokratičnih volitvah in zato želim vsaj zdaj izraziti svojo hvaležnost in ponižnost," je dejal premier, čigar manjšinska vlada se zanaša na podporo članov komunistične stranke.

250.000-glava množica proti Babišu

Na predvečer 30. obletnice žametne revolucije se je v soboto na ulicah Prage spet zbrala velika množica ljudi, ki niso zadovoljni s političnimi razmerami v državi. V parku Letna v središču češke prestolnice se je na protestih proti premierju zbralo okoli 250.000 ljudi.

Češkemu premierju, ustanovitelju vladajoče populistične stranke Ano, protestniki očitajo, da se je neupravičeno okoriščal z evropskimi sredstvi. Nanj letijo tudi očitki konflikta interesov. 64-letni Babiš vse očitke zavrača. Prav tako je češko državno tožilstvo septembra letos po štirih letih ustavilo preiskavo, ki jo je proti premierju sprožilo zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev v znesku dveh milijonov evrov.

Protesti proti češkemu premierju občasno potekajo vse od aprila lani.