Ulice romunskih mest so bile večkrat prizorišče množičnih protestov proti nameram vlade pri pravosodni reformi. Foto: Reuters
Ulice romunskih mest so bile večkrat prizorišče množičnih protestov proti nameram vlade pri pravosodni reformi. Foto: Reuters

Vlada želi sprejetje odloka, ki bi politikom, ki so bili po letu 2014 v prizivnem postopku obsojeni zaradi korupcije, omogočil izpodbijanje obsodbe. Ob morebitnem sprejetju odloka bi to veljalo za več kot 350 obsodb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Romunski pravosodni minister Tudorel Toader je v ponedeljek napovedal, da namerava po nujnem postopku sprejeti ustrezen odlok. Vlada nov odlok utemeljuje z nepravilnostmi pri sestavi senata vrhovnega kasacijskega sodišča, ki je sprejel obsodbe. Stališče utemeljuje na novembra lani sprejeti določitvi ustavnega sodišča.

Predsednik Ionnis je medtem dejal, da gre pri odloku predvsem za poskus vladajoče socialdemokratske stranke (PSD), da rehabilitira svoje politike, predvsem svojega predsednika Livia Dragneo. Meni, da bi bil tovrsten dekret neustaven, saj zakonov ni mogoče uporabljati retroaktivno.

Tokratne načrte so kritizirale tudi romunske opozicijske stranke, pa tudi generalni tožilec Augustin Lazar, ki je posvaril, da gre za nevarno pot navzdol.

Bukarešta že v bila v sporu z Brusljem

Romunija je v preteklosti zaradi svojih pravosodnih reform že bila v sporu z Brusljem. Evropska komisija je tokrat v odzivu sporočila, da pozorno spremlja trenutno razpravo.

"Za Romunijo je pomembno, da se vrne k boju proti korupciji, da zagotovi neodvisno pravosodje in se izogne kakršnemu koli nazadovanju," je dejal neimenovani tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Dragnea bi lahko izpodbijal obsodbe

PSD je slavil na volitvah leta 2016, vendar pa njegov predsednik Liviu Dragnea ni mogel prevzeti premierskega položaja zaradi preteklih obsodb. Med drugim je bil obsojen na dve leti pogojno zaradi volilnih prevar.

Če bodo v Romuniji sprejeli omenjeni dekret, bi lahko Dragnea, ki velja za najvplivnejšega romunskega politika, izpodbijal svoje obsodbe.