Foto: EPA
Foto: EPA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je tako imenoval novega ministra za zdravje, s položaja pa odstavil ministra za solidarnost in socialno kohezijo Damiena Abada, ki se spoprijema s preiskavo zaradi domnevnega posilstva, s čimer je pravzaprav popustil pritiskom javnosti. Odstavljenega ministra bo zamenjal direktor francoskega Rdečega križa Jean-Christophe Combe.

Nekdanji minister za zdravje Olivier Veran, ki je postal priljubljen med pandemijo covida-19, je bil imenovan za tiskovnega predstavnika vlade.

Ministrico za zdravje Brigitte Bourguignon, ki na junijskih parlamentarnih volitvah ni dobila zadostne podpore, je zamenjal Francois Braun, sicer zdravnik. Ta izbira bi lahko bila odgovor na proteste v bolnišnicah zaradi pomanjkanja osebja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Višja ekonomistka pri Organizaciji za sodelovanje in gospodarski razvoj (OECD) Laurence Boone je bila imenovana za državno sekretarko za evropske zadeve. Na tem položaju bo zamenjala tesnega Macronovega sodelavca Clementa Beauna, ki je bil imenovan na mesto ministra za promet.

Na podlagi načela, da morajo ministri, ki na volitvah niso prejeli zadostne podpore, zapustiti vladne položaje, bo ministrico za ekološki prehod Amelie de Montchalin zamenjal župan mesta Angers Christophe Bechu.

Notranji minister Gerald Darmanin bo dobil razširjen portfelj in bo odslej zadolžen tudi za čezmorska ozemlja, medtem ko na položajih ostajajo zunanji, finančni in obrambni minister.

Novi kabinet se bo prvič sešel danes popoldne. Prvi preizkus za vlado bo sicer v sredo, ko bo premierka Elisabeth Borne v parlamentu predstavila politične smernice vlade v prihodnjih mesecih. Premierka se po poročanju AFP-ja še ni opredelila do vprašanja, ali bo zatem izvedla glasovanje o zaupnici, ki jo zahteva opozicija.

Ta se je na junijskih parlamentarnih volitvah okrepila, medtem ko je Macronovo zavezništvo Skupaj izgubilo absolutno večino.