Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Tam sta ga sprejela direktor Spominskega muzeja Piotr Ciwinski in generalni direktor Fundacije Auschwitz-Birkenau Wojciech Soczewica, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik Borut Pahor si je ogledal muzejski kompleks in prostore nekdanjega taborišča, v katerem je bilo v času nacistične Nemčije zaprtih 2342 internirancev in internirank iz Slovenije, 1331 pa jih je tam umrlo. Prav tako je položil venec k spominski plošči, ki ima od leta 2008 napis tudi v slovenskem jeziku.

Ogledal si je tudi prostore, namenjene postavitvi razstave držav naslednic nekdanje Jugoslavije, in se seznanil s stanjem glede obnove bloka 17, kjer bo postavljena stalna razstava o slovenskih internirancih in internirankah.

"Trudimo se, da bi v bloku 17 odprli razstavo, ki bi spominjala na žrtve, častila njihov spomin in hkrati opominjala vse, da se kaj takega ne sme nikoli več zgoditi," je dejal.

Pred dnevi je vlada na predlog Pahorja sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o financiranju ponovne vzpostavitve skupne stalne razstave v bloku 17 v spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau. Predsednik je odločitev vlade pozdravil kot pomemben korak k primerni počastitvi spomina na slovenske interniranke in internirance. Hkrati je dejal, da se bo osebno zavzel za to, da bodo sporazum podprle tudi druge države naslednice.

Prva stalna razstava o trpljenju jugoslovanskih taboriščnikov je bila postavljena že leta 1963. Razstavni prostor je poznan pod imenom Jugoslovanski paviljon in je zasedel prvo nadstropje bloka 17 v Auschwitzu, a je bil leta 2009, po večletnih nesoglasjih in neuspešnih poskusih urejanja odnosov med državami naslednicami nekdanjega SFRJ-ja, dokončno zaprt.

Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)