Slovenski portal Necenzurirano je v četrtek objavil neuradni diplomatski dokument, t. i. non-paper, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Slovenski portal Necenzurirano je v četrtek objavil neuradni diplomatski dokument, t. i. non-paper, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Zanj kot visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u je "položaj kristalno jasen" in razdružitev BiH-a "ni mogoča". "Česa takšnega ne bi nikoli podpisal," je poudaril.

"BiH potrebuje dolgoročen pristop, potrebuje čas, da si opomore od vojne in sto tisoč mrtvih," je še dejal. Vse je pozval, naj ne odpirajo "nacionalne Pandorine skrinjice".

"Non-paper" o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu

Slovenski portal Necenzurirano je v četrtek objavil neuradni diplomatski dokument, t. i. non-paper, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in je sprožal številne odzive, zlasti v regiji. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti.

Mediji v BiH-u so poročali, da naj bi dokument slovenski premier Janez Janša posredoval v Bruselj, med drugim pa vključuje ideje o razdružitvi BiH-a.

Večino Republike Srbske bi glede na dokument priključili Srbiji, večinsko hrvaške kantone BiH-a pa Hrvaški. Dokument poleg tega predlaga združitev Kosova in Albanije.

Iz predsedstva BiH-a so v petek sporočili, da je Janša bošnjaškega člana predsedstva Šefika Džaferovića v telefonskem pogovoru obvestil, da non-paper ne obstaja. Foto: BoBo
Iz predsedstva BiH-a so v petek sporočili, da je Janša bošnjaškega člana predsedstva Šefika Džaferovića v telefonskem pogovoru obvestil, da non-paper ne obstaja. Foto: BoBo

Telefonski pogovor Janše in Džaferovića

Iz predsedstva BiH-a so v petek sporočili, da je Janša bošnjaškemu članu predsedstva Šefiku Džaferoviću v telefonskem pogovoru dejal, da "non-paper", ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH-a, ne obstaja.

V kabinetu predsednika vlade so potrdili le, da sta se premier Janša in Džaferović pogovarjala po telefonu. Glede vsebine pa so sporočili, da sta se "pogovarjala o pripravah na neuradni vrh EU-ja o Zahodnem Balkanu v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije".

Milanović: Upam, da domnevni dokument ni prišel iz Slovenije

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je medtem domnevni dokument o spreminjanju meja označil za "veliko sranje" in izrazil upanje, da ni prišel iz Slovenije, saj da jo spoštuje. "Ko gre za mirno razdružitev BiH-a, je to tako neresna in nevarna tema, da je ne gre niti omenjati v non-paperju, kdor koli je to naredil," je dejal novinarjem.

"Kakršna koli mirna razdružitev, Hrvaška do Drine, Beograd do Une – to ne pride v poštev. V tem smislu je ta papir 'big shit'," (oziroma veliko sranje) je dejal. Zavrnil je možnost razdružitve BiH-a, a menil, da je treba Hrvatom v tej državi vrniti ustavne pravice, ki jim pripadajo v daytonskem sporazumu. Ne verjame niti, da bi ta zamisel prišla iz Beograda, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Rama potrdil obstoj zemljevida s spremenjenimi mejami

Albanski premier Edi Rama je medtem v oddaji Volitve 2021 potrdil obstoj zemljevida v povezavi s spremembo meja na Zahodnem Balkanu, sta poročala kosovska portala KoSSev in Reporteri. Dejal je, da je zemljevid videl, še preden ga je pokazal slovenskemu kolegu Janši, s katerim se je že "zdavnaj pogovarjal". "Videl sem tudi ta dokument, ki je objavljen. Nimam komentarja," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je zatrdil, da zemljevida, ki ga omenja Rama, ni videl, potem ko je že prej povedal, da ne ve za omenjeni non-paper niti za kakršno koli pobudo za mirno razdružitev BiH-a, je poročal Tanjug.

Janša Džaferoviću zagotovil, da non-paperja ni