Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je poudaril, da se strateški zunanjepolitični dokumenti države niso spremenili in da vlada izvaja veljavno strategijo, morebitne spremembe pa bi bile usklajene z DZ-jem. "Ne spomnim se, da bi o spremenjeni strategiji do Zahodnega Balkana kadar koli v času mojega mandata tu v DZ-ju razpravljali," je dejal.

Na vprašanje poslanca Matjaža Nemca (SD) o t. i. non paperju o Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga premier Janez Janša poslal v Bruselj, je Logar poslancem pokazal neuradni dokument o BiH-u, o katerem so zunanji ministri EU-ja razpravljali marca na zasedanju v Bruslju.

Ta "non paper" je pripravila Hrvaška, sopodpisalo pa ga je še pet držav ‒ Slovenija, Madžarska, Bolgarija, Grčija in Ciper. V njem so se zavzeli, da bi BiH pridobila status kandidatke za članstvo v EU-ju, takoj ko bo izpolnila vse pogoje za to, je spomnil Logar.

Opozicijske poslance je Logar vprašal, kaj je njihov interes v razpravi o Zahodnem Balkanu, ki se je razvnela v zadnjih dneh po objavi informacij o domnevnem Janševem dokumentu in vsebini pogovorov predsednika republike Boruta Pahorja v BiH-u. "Škoditi Sloveniji, škoditi BiH-u, škoditi obema ali streljati vsepovprek zato, ker mogoče pa le kdo pade?" se je vprašal.

Hrvaški minister: Obstaja hrvaški non-paper

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je po današnjem delovnem srečanju s kolegico iz BiH Bisero Turković novinarjem dejal, da ni nobenih dokazov o obstoju "fantomskega" non paperja Slovenije, ki naj bi govoril o razdružitvi BiH. Izrazil je brezpogojno podporo Hrvaške stabilnosti in ozemeljski celovitosti BiH.

Grlić Ramdan je dejal, da sta se danes s Turkovićevo pogovarjala o non paperju o BiH, ki ga je skupaj s petimi članicami EU, tudi Slovenijo, predstavil prejšnji mesec v Bruslju. Pobudo, da bi pomagali BiH pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU, so podprli še Bolgarija, Ciper, Grčija in Madžarska."Obstaja hrvaški non paper, ostalo so špekulacije", je šef hrvaške diplomacije odgovoril na novinarsko vprašanje o domnevnem slovenskem non paperju, ki naj bi predlagal razdružitev BiH, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vprašal se je tudi, zakaj je informacija o vsebini pogovorov predsednika republike Pahorja prišla v javnost 40 dni po njegovem obisku v Sarajevu. "Skrajno nenavadno je, da se neformalna komunikacija najvišjih predstavnikov dveh držav pojavi v medijih," je dejal.

"Če nekdo pove neko informacijo, ki je izrečena v zaprtem krogu med predstavniki dveh držav, je s tem kršil diplomatski kodeks," je menil Logar.

Povabilo slovenske veleposlanice v Sarajevu na pogovor zaradi enega članka, objavljenega v medijih BiH-a, je označil za "diplomatski faux pas".

"Če kdo, glede na dogajanje in glede na pojasnila, ki jih je dal predsednik republike, bi moral biti na zagovor poklican bosanski veleposlanik," je dejal zunanji minister, ki je opoziciji očital, da obračunava s predsednikom države in vlado glede odnosov z BiH-om.

Slovenija je zaveznica držav Zahodnega Balkana

To, kar se je zdaj zgodilo v odnosih med BiH-om in Slovenijo, po Logarjevih besedah ni najboljša popotnica za predstavnike BiH-a na njihovi poti v Evropsko unijo.

"Mi smo ena najtesnejših zaveznic držav Zahodnega Balkana, mi smo celo uvrstili neformalni vrh o Zahodnem Balkanu v program predsedovanja Svetu EU-ja, zato da se ta razprava opravi na najvišji ravni," je zatrdil.

Opozicijske poslance je pozval, naj ne zlorabljajo meddržavnih odnosov za "neko politično agendo", ki škodi obema državama, njim pa v nobenem primeru ne koristi. Od njih pričakuje, da prek parlamentarne diplomacije "ne smetijo" odnosov med dvema državama, temveč jih krepijo.

Zahteva za sklic nove nujne seje odborov

Nemec je po seji odbora sporočil, da so v poslanski skupini SD-ja vložili zahtevo za sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU-ja, in sicer na temo uresničevanja smernic za delovanje Slovenije do Zahodnega Balkana. Kot je dejal, bodo na sejo povabili tako Logarja kot Janšo. Oba bosta imela priložnost pojasniti svoja stališča glede slovenske politike do te regije, je dodal Nemec.