Predstavnike manjšine je najprej sprejel predsednik Pahor, nato tudi minister za zunanje zadeve Logar in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Foto: Urad ministrice Helene Jaklitsch
Predstavnike manjšine je najprej sprejel predsednik Pahor, nato tudi minister za zunanje zadeve Logar in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Foto: Urad ministrice Helene Jaklitsch

Pahor je predstavnike manjšine sprejel pred sobotnim obiskom italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Sloveniji.

Srečanja sta se udeležila predsednika krovnih organizacij manjšine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO), Ksenija Dobrila in Walter Bandelj. Na pogovorih so sodelovali tudi deželni svetnik in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec, deželni svetnik Danilo Slokar in Maja Tenze kot deželna koordinatorka Slovencev v Demokratski stranki v imenu senatorke Tatjane Rojc. Navzoča sta bila tudi veleposlanik Tomaž Kunstelj in generalni konzul Vojko Volk.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so predstavniki manjšine predsednika seznanili s stanjem glede vračanja Narodnega doma.

Vrnitev te zgradbe do konca letošnjega leta predvideva sporazum iz leta 2017 med tedanjima zunanjima ministroma Slovenije in Italije, Karlom Erjavcem in Angelinom Alfanom, potrdil pa jo bo dogovor med predsednikoma obeh držav, ki bo predvidoma 13. julija sklenjen v Trstu ob obisku predsednikov obeh držav.

Predstavniki manjšine so Pahorju povedali, da se končuje postopek ustanavljanja fundacije, ki sta jo za prevzem in upravljanje Narodnega doma ustanovila SKGZ in SSO. V pripravi je tudi pravni akt, ki bo potrdil vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini in opredelil roke za izselitev njegovih zdajšnjih uporabnikov.

Slovenski predsednik pri tem sodeluje z italijanskim kolegom Sergiem Mattarello. Po besedah Pahorja smo glede vračanja Narodnega doma lahko zmerni optimisti, a bo do dejanske vrnitve treba opraviti še nekaj korakov.

Na srečanju so govorili tudi o poslabšanju vzdušja, ki so ga po eni strani povzročili omejitveni ukrepi na slovensko-italijanski meji in na drugi strani odločitev tržaških oblasti o razglasitvi 12. junija za dan osvoboditve izpod jugoslovanskih partizanov.

Predstavniki manjšine so opozorili še na vprašanje spreminjanja volilne zakonodaje, ki zmanjšuje možnost izvolitve slovenskih poslancev, v povezavi s čimer si prizadevajo za ustreznejšo ureditev, so sporočili iz urada predsednika republike in dodali, da predsednik podpira prizadevanja manjšine za ustrezno ureditev političnega zastopstva.

Predstavnike sprejela tudi minister in ministrica

Predstavnike manjšine sta po pogovorih pri predsedniku republike sprejela tudi zunanji minister Anže Logar in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Tudi ti pogovori so bili posvečeni za manjšino najpomembnejšim temam, ki so poleg vračanja Narodnega doma in zastopstva predstavnikov slovenske manjšine v italijanski poslanski zbornici in senatu tudi vpliv zaprtih meja zaradi pandemije covida-19 med Slovenijo in Italijo na manjšino.

Logar je poudaril, da so vprašanja slovenske narodne skupnosti del rednega in konstruktivnega političnega dialoga z Italijo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ministrica Jaklitsch pa je na pogovorih pozdravila enotnost znotraj slovenske skupnosti in prizadevanja manjšine za vrnitev Narodnega doma. Predstavnike manjšine je tudi seznanila s srečanjem z varuhom za človekove pravice Petrom Svetino na temo slovenskih manjšin.

Varuh je tej temi zelo naklonjen in je napovedal tudi srečanja z varuhi človekovih pravic v sosednjih državah, kjer namerava na pogovorih odpreti tudi vprašanja spoštovanja in izpolnitve s tamkajšnjo zakonodajo že zagotovljenih pravic slovenskih manjšin, so sporočili iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.