Preiskava je zajela tudi izobraževalne ustanove v Brćkem. Foto: Televizija Slovenija
Preiskava je zajela tudi izobraževalne ustanove v Brćkem. Foto: Televizija Slovenija

V središču preiskave so zasebne fakultete in visoke šole v Banjaluki, vzhodnem Sarajevu, Mostarju, Bijeljini, Prijedoru, Kozarski Dubici, v Brčkem in Travniku.

Priprli so enajst ljudi, za pet so predlagali podaljšanje pripora do vložitve obtožnice.

S primerno podkupnino so nekateri diplome in celo doktorate lahko pridobili v petih dneh. "Med preiskavami smo zaplenili veliko denarja nezakonitega izvora," je povedal uslužbenec državnega tožilstva BiH-a.

Preiskujejo tudi rektorje, dekane in profesorje več ustanov. Kot pravi glavni tožilec, je bilo diplomo ali doktorat mogoče kupiti tudi na bencinski črpalki.

"Do zdaj smo z zbiranjem dokazov ugotovili, da je mogoče na nekaterih univerzah pridobiti akademski naslov v petih dneh," je pojasnil glavni državni tožilec BiH-a Milanko Kajganić.

Pridržane med drugim sumijo organiziranega kriminala, pranja denarja, zlorabe položaja, ponarejanja ali uničevanja uradnih dokumentov in listin, grozijo jim kazni do deset let zapora.

"Izkazalo se je, da so povezani z osebami iz sosednjih držav in da uporabljajo ponarejene listine iz teh držav, da lahko izdajajo diplome. Zato je naše delo precej oteženo," je še povedal državni tožilec.

Vrh ledene gore

Šlo naj bi sicer le za vrh ledene gore in, kot dodajajo, temelj vsake druge korupcije. Kdor kupi univerzitetno diplomo, navadno na podoben način deluje naprej – v pravosodju, policiji ali zdravstvu.

Med preiskavo so denimo našli tudi ponarejeno diplomo inženirja gradbeništva, ob čemer je marsikdo pomislil na Turčijo, kjer so se ob potresu številne zgradbe zrušile prav zaradi nestrokovne gradnje.

V BiH-u preiskava ponarejanja diplom