Francoska škofovska konferenca se je leta 2018 strinjala z neodvisno preiskavo. Foto: EPA
Francoska škofovska konferenca se je leta 2018 strinjala z neodvisno preiskavo. Foto: EPA

Neodvisna komisija za preiskavo spolnih zlorab v Cerkvi je organizirala novinarsko konferenco, na kateri so javnost obvestili o poteku preiskave.

Junija lani so še ocenjevali, da je žrtev okoli 3000, vendar je številka "zagotovo večja", je sporočil vodja preiskave Jean-Marc Sauve.

Na posebni telefonski številki za žrtve, vzpostavljeni junija 2019, so v prvih 17 mesecih delovanja prejeli 6500 klicev.

"Veliko vprašanje za nas je, koliko žrtev se je javilo. Je to 25 odstotkov? Deset odstotkov, pet odstotkov ali manj? Mogoče je, da je žrtev najmanj 10.000," je dejal Sauve.

Združenja žrtev so se odzvala z mešanimi občutki. Po eni strani so pozdravila poskuse spodbujanja žrtev, da spregovorijo o zlorabah, po drugi pa so podvomila, da bo tožilstvo pripravljeno in zmožno preganjati storilce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Končno poročilo septembra

Po vrsti škandalov o spolnih zlorabah otrok, ki so pretresli Katoliško cerkev v Franciji in drugje po svetu, je francoska škofovska konferenca novembra 2018 privolila v ustanovitev komisije, ki naj bi preiskala zlorabe.

Komisija, ki jo sestavlja več kot 20 posameznikov s področja prava, medicine in univerz, bo končno poročilo objavila septembra. Po prvotnih načrtih bi ga sicer morala objaviti konec leta 2020.