Pred 11 dnevi je Boris Johnson sporočil, da ima simptome novega koronavirusa, po 10 dneh vročine pa so ga premestili v bolnišnico. Foto: Reuters
Pred 11 dnevi je Boris Johnson sporočil, da ima simptome novega koronavirusa, po 10 dneh vročine pa so ga premestili v bolnišnico. Foto: Reuters

Časopis Guardian poroča, da je bil britanski premier Boris Johnson premeščen na intenzivno nego okoli 20. ure po srednjeevropskem času. Zdravstveno stanje 55-letnega politika se je v ponedeljek čez dan poslabševalo. Johnson je bil pri zavesti, premeščen pa je bil, če bo nujno potreboval pomoč respiratorja.

Premier predal posle namestniku Raabu
"Od nedelje zvečer je bil premier v oskrbi zdravnikov bolnišnice St. Thomas v Londonu, potem ko je bil sprejet vanjo zaradi vztrajnih simptomov koronavirusa. Popoldne se je stanje premierja poslabševalo in po nasvetu zdravniške ekipe je bil premeščen na oddelek intenzivne nege v omenjeni bolnišnici. Premier je prosil zunanjega ministra Dominica Raaba, ki je njegov prvi namestnik, da ga nadomešča, kolikor časa je potrebno. Premier prejema izvrstno zdravstveno oskrbo in se zahvaljuje osebju NHS-a za njihovo trdo delo in predanost,"
so v sporočilu za javnost zapisali na Downing Streetu 10, sedežu britanske vlade.

Boris Johnson je 2. aprila zvečer pred sedežem vlade pozval k ploskanju za vse zdravstvene delavce, ki so v boju proti novemu koronavirusu najbolj obremenjeni. To je bil njegov zadnji nastop v javnosti. Foto: EPA
Boris Johnson je 2. aprila zvečer pred sedežem vlade pozval k ploskanju za vse zdravstvene delavce, ki so v boju proti novemu koronavirusu najbolj obremenjeni. To je bil njegov zadnji nastop v javnosti. Foto: EPA

Dobre misli politikov po svetu

Iz političnega sveta se vrstijo dobre želje in upanje na čim hitrejše okrevanje. "Vsa moja podpora je namenjena Johnsonu in njegovi družini v teh težkih časih. Želim mu, da čim prej premaga težave," je zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. "Premierju Johnsonu pošiljam najboljše želje za hitro in popolno ozdravitev," pa je med drugim dejal kanadski premier Justin Trudeau. Oglasil se je tudi nekdanji britanski premier David Cameron, ki je zatrdil, da je Johnson v dobrih rokah in da mu vsi želijo, da se zdrav vrne na Downing street 10. Podobne besede je izbrala tudi Johnsonova predhodnica na premierskem položaju Theresa May.

Ameriški predsednik Donald Trump je bil ob novici užaloščen. "Vsi Američani molimo za njegovo okrevanje, je naš dober prijatelj. Res je nekaj posebnega – močan, odločen, ne odneha in se ne preda," je dodal.

Čez dan trdili, da še lahko vodi vlado

55-letnega Johnsona so v nedeljo zvečer odpeljali v bolnišnico na "preventivne preglede", saj simptomi okužbe z novim koronavirusom po desetih dneh niso pojenjali. "Premier je v bolnišnici St. Thomas v Londonu preživel udobno noč in je dobre volje," je sporočil tiskovni predstavnik. Dodal je, da pri njem "vztrajajo simptomi" bolezni in da ostaja na opazovanju. V ponedeljek čez dan so poudarjali, da Johnson še vodi britansko vlado, a se je položaj zvečer dramatično spremenil.

Minister Jenrick: Frustrirajoč položaj za Borisa

"Upamo, da se bo premier po vseh preiskavah vrnil na Downing Street čim prej. Tudi v samoizolaciji trdo dela. Je pa za nekoga, kot je Boris, ki želi biti v prvi bojni črti, trenutni položaj zelo frustrirajoč," je za BBC dejal minister za stanovanja Robert Jenrick. Ponedeljkov vladni odbor za boj proti novemu koronavirusu bo vodil zunanji minister Dominic Raab. Raab je tudi tisti, ki bo prevzel vodenje vlade, če bi se Johnsonu zdravstveno stanje poslabšalo, poročajo britanski mediji.

Johnson kljub hospitalizaciji še naprej vodi vlado

Downing Street ves čas zanikal, da bi bil Johnson težje bolan

The Guardian je spomnil, da je že pretekli teden poročal, da je premier resneje bolan, kot je pripravljen priznati sam ali drugi predstavniki vlade, pa tudi, da so ga pregledali zdravniki, ki so zaskrbljeni zaradi njegovega dihanja. Downing Street je te navedbe zanikal. A zvečer je morala britanska vlada priznati, da je zdravstveno stanje Johnsona resnejše, kot so poročali sprva.

Ponedeljkov odbor vlade za boj proti koronavirusu je vodil zunanji minister Dominic Raab. Foto: EPA
Ponedeljkov odbor vlade za boj proti koronavirusu je vodil zunanji minister Dominic Raab. Foto: EPA

Johnson od 27. marca delal od doma

Johnson je 27. marca sporočil, da ima blage simptome okužbe s koronavirusom, da se je umaknil v samoizolacijo in da dela od doma. Pretekli petek je nato v videosporočilu na Twitterju objavil, da se počuti bolje, da pa ima še vedno manjše simptome, povišano telesno temperaturo, in da bo zato še naprej ostal v samoizolaciji.

Okužena tudi partnerica Carrie Symonds

V soboto je njegova noseča partnerica Carrie Symonds tvitnila, da je teden dni v postelji s simptomi koronavirusne bolezni 19, da pa se ji stanje izboljšuje.

Minister Hancock že okreval

Johnson moral v bolnišnico, Švedi zaostrujejo ukrepe

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi ministru za zdravje Mattu Hancocku, ki pa se je v četrtek po samoosamitvi vrnil v javnost in vodil redno novinarsko konferenco vlade.

Združeno kraljestvo: okuženih 51.608 ljudi, umrlo 5373

V Združenem kraljstvu je zaradi covida-19 do nedelje umrlo 4934 ljudi, v zadnjih 24 urah pa še 439 ljudi, kar je manj kot v prejšnjih treh dneh. A NHS je upad žrtev pripisal učinkom konca tedna, ko so tudi v bolnišnice sprejeli manj ljudi.

Okužbo so doslej potrdili pri 51.608 ljudeh, od tega v zadnjem dnevu pri štirih tisočih. Britanska kraljica Elizabeta II. je v nedeljo zvečer v nagovoru prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha pozvala k samodisciplini in odločnosti.