Zahawi je bil finančni minister med julijem in septembrom lani. Foto: EPA
Zahawi je bil finančni minister med julijem in septembrom lani. Foto: EPA

Sunak je v pismu Zahawiju sporočil, da je po preiskavi, ki je bila opravljena v preteklih dneh, "jasno, da je bil zaradi izogibanja plačilu davkov resno kršen ministrski kodeks". Preiskavo je na prošnjo Sunaka opravil njegov svetovalec za etiko Laurie Magnus.

Britanski premier je še v sredo v parlamentu zagovarjal svojo odločitev o imenovanju Zahawija za predsedujočega konservativni stranki. Kot je takrat dejal, so se težave Zahawija, povezane z davki, dogajale, še preden je postal premier.

Davek je bil povezan z deležem v javnomnenjski družbi YouGov, ki jo je Zahawi soustanovil leta 2000, preden je postal poslanec. Zahawi ni plačal davka, zato je to od njega zahtevala davčna uprava.

Po poročanju BBC-ja je pozneje z davčno upravo sklenil poravnavo v višini 5,5 milijona evrov. Ta naj bi se zgodila med julijem in septembrom lani, ko je bil še minister. Zahawi je omenjeno poravnavo pred dnevi potrdil in dodal, da je bila prvotna odločitev, da ne plača davka, "nepazljiva in nenamerna" napaka.