Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

26-letnega Andreo Papija je med tekom po gozdu na Trentinskem ubil medved. Preiskovalci so za smrt okrivili medvedko JJ4, potomko slovenskih medvedov, naseljenih v Italijo v projektu Life Ursus, ta je v preteklosti že napadla ljudi.

Primer je v Italiji sprožil številne polemike. Deželne oblasti želijo ujeto medvedko usmrtiti in del medvedov s Trentinskega preseliti v druge države. Zagovorniki pravic živali nasprotujejo usmrtitvi. Upravno sodišče v Trentu naj bi o usodi JJ4 odločalo 25. maja.

V zadevi se je zdaj zgodil nepričakovan preobrat. Združenje za zaščito živali Leal je predstavilo dve veterinarski poročili, ki naj bi dokazovali, da je tekača pravzaprav ubil medvedji samec.

Veterinarji so to ugotovili z analizo DNK-materiala, poleg tega pa razmik med zobmi na truplo pokojnika ne ustreza medvedji samici, temveč večjemu moškemu primerku, poroča italijanski časopis La Stampa.

Aktivisti pozivajo k takojšnji izpustitvi medvedke JJ4, znane tudi kot Gaia. Zahtevajo tudi odstop guvernerja Trentina Maurizia Fugattija, ki ga obtožujejo "laganja", saj je želel odrediti odstrel medvedke kmalu po napadu. Njegovo namero je zadržalo sodišče.