Nemčija se vrača k večji uporabi termoelektrarn. Foto: Reuters
Nemčija se vrača k večji uporabi termoelektrarn. Foto: Reuters

"Da zmanjšamo porabo plina, bo treba za proizvodnjo električne energije porabiti manj plina. Namesto tega bo treba več uporabljati termoelektrarne," so sporočili z nemškega ministrstva za gospodarstvo.

Odločitev Berlina o povečani uporabi premoga pomeni preobrat pri dosedanji politiki vladajoče koalicije socialnih demokratov, Zelenih in liberalcev, ki se je prvotno zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala porabo premoga.

"Je grenek, a nepogrešljiv ukrep za zmanjšanje porabe plina," je v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal nemški minister za gospodarstvo in podnebje Robert Habeck.

Danes napovedani nemški ukrepi vključujejo tudi avkcijski sistem prodaje plina predelovalni industriji, kar bo po mnenju vlade pripomoglo k zmanjšanju porabe med največjimi odjemalci.

Nemčiji je doslej uspelo zmanjšati delež zemeljskega plina, ki ga je v preteklosti prejemala iz Rusije, s 55 odstotkov pred začetkom vojne v Ukrajini na 35 odstotkov, zahvaljujoč povečanim dobavam iz držav, kot sta Norveška in Nizozemska, ter s pogodbami o dobavi utekočinjenega zemeljskega plina.

Napoved nemških nujnih ukrepov za pokritje energetskih potreb sledi nedavnemu opozorilu ruskega energetskega velikana Gazprom, da bo močno zmanjšal dobavo plina v evroposke države. Gazprom utemeljuje zmanjšanje dobave po plinovodu Severni tok zaradi popravil, a evropski predstavniki menijo, da uradna Moskva na tak način kaznuje zaveznice Ukrajine po februarskem napadu Rusije na sosednjo državo.

Gazpromovo zmanjšanje dobav plina je med drugim prizadelo Avstrijo. Naftni in plinski koncern OMV je ob tem sporočil, da je Gazprom tudi danes dobavil polovico manj plina kot običajno. "Trenutne omejitve pri dobavi plina iz Rusije so na enaki ravni kot prejšnji dan," so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes sporočili iz OMV-ja.

Povpraševanje po plinu v Avstriji je trenutno precej majhno, manjkajoče količine pa je mogoče zlahka nadomestili z nakupi na trenutnih trgih, s čimer je zagotovljena dobava za oskrbo kupcev in skladiščenje, so že zagotovili pri OMV-ju. Ob tem so še navedli, da so plinska skladišča OMV-ja v Avstriji trenutno 64-odstotno zapolnjena.

Francija ne prejema ruskega plina, Italija ga prejema pol manj

Francija je že ob koncu tedna sporočila, da od 15. junija po plinovodu ni prejela zemeljskega plina iz Rusije. Italija pa je podobno kot Avstrija že v petek dobila le 50 odstotkov zahtevanih količin ruskega plina.

Italijansko podjetje Eni je ob tem danes sporočilo, da se je pridružilo projektu Qatar Energy za razširitev proizvodnje na največjem nahajališču zemeljskega plina na svetu. Novico je Eni objavil le nekaj dni po tistem, ko je Rusija zmanjšala dobavo plina tudi Italiji.

Eni bo imel v lasti nekaj več kot tri odstotke deleža v projektu North Field East v vrednosti 28 milijard ameriških dolarjev, je po poročanju AFP sporočil izvršni direktor Qatar Energy, katarski minister za energetiko Sad Šerida Al Kabi.

Katar je že prejšnji teden napovedal, da bo francoski TotalEnergies prvi in največji tuji partner s 6,25-odstotnim deležem. Po pričakovanjih naj bi se projektu pridružilo še več podjetij.