"Vodja Teama 29 Ivan Pavlov je bil aretiran po preiskavi v Moskvi," so sporočili na spletni strani organizacije, v kateri so združeni odvetniki in novinarji, ki se borijo za svobodo govora v Rusiji.

Ivan Pavlov. Foto: EPA
Ivan Pavlov. Foto: EPA

S katerim primerom so povezane obtožbe, ni znano. Sporočili so, da je policija preiskala tudi sedež organizacije v Sankt Peterburgu in dom soproge Pavlova. Pavlova, ki deluje v St. Peterburgu, so prijeli v hotelu v Moskvi, je poročala ruska agencija Tass.

Pavlov je po besedah njegovega kolega Jevgenija Smirnova pogosto prejemal grožnje ruske obveščevalne službe FSB, da bodo "storili vse, da bi končal za zapahi".

Odvetniki pozivajo h koncu nezakonitega pregona odvetnikov

Več deset ruskih odvetnikov je v javnem pismu izrazilo prepričanje, da so ga aretirali v povezavi z njegovim delom. "Zahtevamo konec nezakonitega pregona odvetnikov," so poudarili.

Poleg Navalnega Pavlov zastopa tudi njegovo regionalno mrežo in Protikorupcijsko fundacijo (FBK), za katero so ruske oblasti ta teden odredile ustavitev dejavnosti. Mreža je v četrtek napovedala razpustitev, danes pa so jo ruske oblasti uvrstile na seznam terorističnih in skrajnih organizacij. Protikorupcijske fundacije (FBK), ki je nekakšna hrbtenica celotnega gibanja Navalnega, niso uvrstili na seznam.

Moskovsko tožilstvo je v ponedeljek odredilo začasno prepoved aktivnosti regionalne politične mreže, moskovsko sodišče pa mora o tem še odločiti, naslednja obravnava je predvidena 17. maja.

Nekdanji koordinator pisarne Navalnega v Moskvi Oleg Stepanov je sporočil, da je uvrstitev na seznam povezana s sodnim postopkom. "Seveda, zakaj bi čakali? Odločitev 'sodišča' je tako in tako znana že vnaprej: boj proti korupciji v Putinovi Rusiji je ekstremizem," je zapisal.

Odvetnik sicer zastopa tudi novinarja Ivana Sifronova, ki je bil julija lani aretiran zaradi obtožb izdaje.