Protestniki v Moskvi. Foto: Reuters
Protestniki v Moskvi. Foto: Reuters

Moskovska policija je sporočila, da se je prepovedanega protesta v podporo Navalnemu v ruski prestolnici udeležilo okoli 6000 ljudi.

Protesti so sicer potekali v okoli 60 ruskih mestih, navaja neodvisna skupina OVD-Info, ki spremlja proteste. Policija je po navedbah skupine aretirala več kot tisoč ljudi.

Že pred protesti je prostore organizacije Navalnega v Sankt Peterburgu preiskala policija. "Preiskave so izvajali od zgodnjega jutra," je sporočila ekipa Navalnega na Twitterju. "Prišli so že po snemalca, več prostovoljcev in aktivistov," so dodali.

Odvetnik Ljubov Sobol Vladimir Voronin je sporočil, da so jo policisti potegnili iz taksija. "Po njenih navedbah so jo pridržali številni uniformirani policisti," je zapisal na Twitterju. Odpeljali so jo na policijsko postajo, vendar jo zadržujejo v policijskem kombiju, je sporočil pozneje.

Tiskovno predstavnico Navalnega Kiro Jarmiš pa so pridržali na vhodu v stavbo, v kateri živi, je sporočil njen odvetnik.

Policija je izdala opozorilo pred udeležbo na današnjih zborovanjih v podporo Navalnemu, saj da gre za nezakonito zbiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Shod tudi v Ljubljani

Protestniki so se zbrali tudi pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani. Po podatkih Policijske uprave Ljubljana se je na shodu zbralo okoli 40 ljudi. Ker so shod prepozno prijavili, so organizatorju izrekli opozorilo. Drugih kršitev na shodu, ki je potekal mirno, niso zaznali, so za STA še navedli na PU-ju Ljubljana.

Michel: Obžalovanja vredne aretacije podpornikov

Policija je v Moskvi ogradila Rdeči trg in stavbo Kremlja. Foto: EPA
Policija je v Moskvi ogradila Rdeči trg in stavbo Kremlja. Foto: EPA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je aretacijo podpornikov Navalnega pred napovedanimi protesti označil za obžalovanja vredno. Oblasti morajo spoštovati pravico do združevanja, je zapisal na Twitterju. Obenem je ruske oblasti pozval, naj Navalnemu zagotovijo nujno in kakovostno zdravniško oskrbo ter ga izpustijo iz zapora.

Na protestih v podporo enemu najglasnejših kritikov Kremlja konec januarja in na začetku februarja je bilo pridržanih več kot 10.000 ljudi.

Opozicijski politik je bil januarja aretiran po vrnitvi v domovino iz Nemčije, kjer je bil več mesecev na zdravljenju po zastrupitvi z živčnim strupom. Zdaj prestaja dveinpolletno zaporno kazen, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije.

ZN poziva Rusijo, naj dovoli evakuacijo Navalnega

Navalni v zaporu gladovno stavka, ker mu ne zagotovijo ustreznega zdravljenja. Strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice so medtem pozvali Rusijo, naj dovoli "zdravstveno evakuacijo" Navalnega v tujino, kot so to storili že avgusta lani, saj je njegovo življenje resno ogroženo.