Charles je prvič nadomeščal kraljico Elizabeto II. v lordski zbornici. Foto: Reuters
Charles je prvič nadomeščal kraljico Elizabeto II. v lordski zbornici. Foto: Reuters

96-letna kraljica zaradi "težav z mobilnostjo" šele prvič v zadnjih 59 letih ni bila fizično navzoča na ustanovni seji britanskega parlamenta. Predtem je slovesnost izpustila leta 1959 in leta 1963, ko je bila noseča. Njen govor je danes namesto nje prebral prestolonaslednik, 73-letni princ Charles.

Govor je napovedal premier Boris Johnson: "To je kraljičin govor, da državo vrnemo na pravo pot in zagotovimo, da bomo izpolnili obljube, ki smo jih dali na začetku tega parlamenta. Čeprav moramo javne finance vzdrževati na vzdržnih temeljih in ljudi ne moremo popolnoma zaščititi pred posledicami globalnih dogodkov, bomo pomagali tam, kjer lahko."

Johnson si želi s svojo vlado vrniti k "reševanju resničnih problemov", potem ko je bil deležen številnih pozivov k odstopu zaradi zabav v vladnih prostorih v času strogega covidnega zaprtja, na zadnjih parlamentarnih volitvah pa so konservativci doživeli poraz in izgubili precej sedežev.

"Krepitev gospodarstva in nižanje stroškov"

"Prednostne naloge vlade njenega veličanstva so rast in krepitev gospodarstva ter pomoč pri zniževanju življenjskih stroškov družin," je napovedal princ Charles. Reuters ob tem poroča, da si prebivalci sicer ne morejo veliko obetati, potem ko je vlada napovedala "popravke javnih financ", ne pa tudi usmerjanja dodatnega denarja za ublažitev finančnih udarcev.

Vlada bo predložila energetski zakon, da bi zagotovila "prehod na cenejšo, čistejšo in varnejšo energijo", pri čemer si bo prizadevala "zaščititi gospodinjstva". Na področju izobraževanja vlada načrtuje reforme s ciljem dvigniti standard in izboljšati kakovost šol in visokega šolstva. Na področju zdravstva bodo skušali zmanjšati zaostanke po pandemiji covida-19.

Charles je v govoru omenil tudi vprašanje migracij in kriminala. Vlada bo sprejela ukrepe, da bi preprečila nevarne in nezakonito prehode Rokavskega preliva. Spoprijela se bo tudi s kriminalnimi združbami in sprejela zakonodajo, ki bo policiji dala pooblastila, da "poskrbi za varne ulice".

Vlada bo izkoriščala "prednosti brexita"

Omenil je tudi brexit, pri čemer je napovedal, da se bodo spremembe nadaljevale. Vlada si bo še naprej prizadevala izkoristiti priložnosti, ki jih prinaša odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije, da bi podprla gospodarsko rast.

V govoru se je Charles dotaknil tudi vprašanja Severne Irske, kjer je na regionalnih volitvah nedavno zmagala stranka Sinn Fein, ki se zavzema za odcepitev iz Združenega kraljestva in združitev z Irsko. Britanska vlada bo v ospredje postavila velikonočni sporazum, ki je po več desetletjih končal spopade na Severnem Irskem.

Johnson pripravljen odpraviti severnoirski protokol

Britanski premier Boris Johnson je v pogovoru z irskim premierjem Michaelom Martinom danes opozoril, da je pripravljen ukrepati in enostransko odpraviti dogovor o brexitu glede Severne Irske, pri čemer je položaj označil za "zelo resnega", poroča britanski The Times.

Evropska unija si želi imeti pozitivne in stabilne odnose z Združenim kraljestvom in severnoirski protokol je sestavni del tega odnosa, je medtem dejal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. EU ostaja odprt za pogovore o sodelovanju z Londonom pri izvajanju severnoirskega protokola, a ponovna pogajanja o njem niso mogoča, je poudaril.

Na zunanjepolitičnem področju je prioriteta vlade vojna v Ukrajini, ki jo London podpira s humanitarno in vojaško pomočjo. Nedavno so napovedali 1,5 milijarde evrov za orožje, namenjeno v Ukrajino.

Prvi govor princa Charlesa

Princ Charles je prvič v svojem življenju prebral kraljičin govor, v katerem navedejo prioritete britanske vlade. Gre za razkošno slovesnost, organizirano v zgornjem domu britanskega parlamenta, t. i. lordski zbornici. Monarhija sicer dejansko nima vloge pri vodenju britanske vlade.

Ob Charlesu, ki je sedel na veličastnem prestolu, je bila na majhni mizi postavljena bleščeča državna krona. Na slovesnosti sta bila navzoča tudi Charlesova soproga Camilla in kraljičin najstarejši vnuk, princ William.

V lordski zbornici so se zbrali poslanci obeh domov. Poslanci spodnjega doma so se po nagovoru vrnili v sedež spodnjega doma, kjer jih je prvič po porazu konservativcev na lokalnih volitvah nagovoril premier Johnson.

Kraljičin govor: Princ Charles izpostavil gospodarstvo