Ob zaprtju šol učenci iz Neaplja takole s pomočjo učiteljice opravljajo svoje zadolžitve. Foto: Reuters
Ob zaprtju šol učenci iz Neaplja takole s pomočjo učiteljice opravljajo svoje zadolžitve. Foto: Reuters

Dijaki, ki si želijo tudi konec rezov v javno šolstvo in enake možnosti za vse, protestirajo tako, da se k pouku na daljavo povežejo izpred vhodov v svoje šole.

Začelo se je pred dnevi v Torinu, val pa je nato pljusknil čez vso Italijo. In tako se je tudi danes, pred Viscontijevim licejem v središču Rima, ob osmih zbrala skupina dijakov in se k pouku na daljavo protestno povezala s stopnic svoje šole. Zakaj?

Sorodna novica Na množičnem testiranju na Južnem Tirolskem pozitivnih 1,3 odstotka testov

"Rekli so nam, da je poglavitna težava v prenatrpanosti javnega prometa," pravi dijak Giovanni, ki vlado opominja, da če je težava gneča na avtobusih, ni treba zapreti šol, ampak je treba povečati število avtobusov.

Njegov sošolec Leonardo se strinja: "Če ne zaprejo celotne države v karanteno, ampak samo šole, bodo mladi popoldne še vedno šli ven. Nogometnih tekem niso prepovedali, šole pa so zaprli – to pomeni, da vlada postavlja nogomet pred šolo. Lahko bi testirali dijake, namesto da testirajo nogometaše."

"Za skrbno družbo"

Protesti dijakov postajajo del širšega italijanskega gibanja "Za skrbno družbo". Aktivisti gibanja so se dopoldne zbrali po trgih številnih italijanskih mest – tudi na Ljudskem trgu v Rimu. Zahtevali so bistveno več pozornosti tudi za šolo.

"Smo odgovorni in se zavedamo zdravstvene krize, toda zaradi tega ne gre potiskati šole v ozadje," pravi član dijaškega gibanja za boljšo šolo Luca Ianiello, ki meni, da je pandemija ponudila italijanskim oblastem priložnost, da nadoknadijo 20 let rezov v javno šolstvo in znova vzpostavijo enake možnosti za vse.

Čas za zahteve je pravi, so prepričani aktivisti: pred vrati sta nov državni proračun in razdelitev evropskega sklada za okrevanje.