Romi predstavljajo od pet do sedem odstotkov prebivalcev na Madžarskem. Foto: EPA
Romi predstavljajo od pet do sedem odstotkov prebivalcev na Madžarskem. Foto: EPA

Premier Viktor Orban je namreč predlagal, da država ne bi spoštovala odločitve sodišča, ki je odločilo, da mora plačati odškodnino okoli 60 romskim otrokom oz. njihovim družinam iz kraja Gyöngyöspata, ki med letoma 2004 in 2017 niso imeli enakih pogojev za izobraževanje kot drugi otroci, med drugim so morali uporabljati ločena stranišča in niso smeli na bazen. Orban predlaga, da bi družinam namesto odškodnine omogočili izobraževalne treninge.

Kraj Gyöngyöspata se je znašel v središču pozornosti leta 2011, ko so desničarski skrajneži organizirali nadzorne patrulje in zastraševali tamkajšnje Rome. Novinarji so začeli obiskovati kraj in kmalu so prišle na dan zgodbe o segregaciji romskih otrok v v šoli. Med drugim so bili razdeljeni v "posebne" razrede, poučevali pa so jih manj kvalificirani učitelji kot druge otroke. Kot poročajo aktivisti za človekove pravice, je, čeprav je ločevanje šolarjev na Madžarskem nedovoljeno, to še vedno običajna praksa v številnih šolah.

Država bi morala romskim otrokom oz. njihovim družinam zaradi nezakonite segregacije izplačati odškodnino, in sicer v skupnem znesku 290.000 evrov. O zadevi zdaj odloča ustavno sodišče, ki naj bi končno odločitev sprejelo v kratkem.

"Vmešavanje vlade v sodbo glede Gyöngyöspata je nezakonito in predstavlja kršitev vladavine zakona in neodvisnosti sodišč," so na Facebooku zapisali organizatorji nedeljskega protesta. "Nihče ni nad zakonom", "Prihodnosti se ne da graditi na sovraštvu" sta bila dva izmed napisov, ki so jih prinesli pred sodišče.

Orban je dejal, "da je odločitev sodišča v primeru segregacije razjezila javno mnenje, s tem ko je odločilo, da je treba nekaterim Romom izplačati velike količine denarja", pri tem pa dodal, da mora vsakdo delati, če želi prejeti denar.

V Orbanovi stranki Fidesz so na očitke dejali, da so tožbe glede Romov pomagale vložiti osebe, povezane z na Madžarskem rojenem milijarderjem Georgeem Sorosem.

Kot še poroča Reuters, je do nedelje skoraj 500 psihologov podpisalo peticijo, v kateri opozarjajo, da bi lahko vladna kampanja zanetila sovraštvo med Romi in drugimi prebivalci. Romi predstavljajo od pet do sedem odstotkov prebivalcev na Madžarskem.

Vlada je sicer napovedala, da bo izvedla "nacionalno anketo" med državljani, ali podpirajo izplačilo odškodnin. To ni prvič, da se je Orbanova vlada odločila za takšno "nacionalno posvetovanje". Leta 2015 je prvič na domove poslala vprašalnike, v katerih je državljane spraševala o odnosu do terorizma in priseljevanja, pozneje pa je na ta način iskala tudi odgovore, kako naj se uprejo politikam Bruslja.