Premier Orban je kot največji grožnji za Madžarsko v letnem govoru izpostavil demografski upad in podnebno krizo. Foto: EPA
Premier Orban je kot največji grožnji za Madžarsko v letnem govoru izpostavil demografski upad in podnebno krizo. Foto: EPA

Orban je na začetku izpostavil svoje dosežke in deset let vladanja označil za "deset najuspešnejših let madžarske zgodovine v zadnjih stotih letih". Kot dokaze je navedel gospodarsko rast, ustvarjanje novih delovnih mest, povišanje plač ter rekordni izvoz.

Vendar je sočasno Madžare posvaril pred gospodarskim zastojem. Madžarsko gospodarstvo je namreč še lani imelo 4,9-odstotno rast, vendar je vlada v petek zaradi stagnacije na ravni Evropske unije oceno za leto 2020 iz 4 znižala na 3,5 odstotka.

"Pred nami vidim težke čase. Moramo sprejeti resne ukrepe," je dejal Orban in napovedal nižje davke na delo in za majhna podjetja, da bi ohranili delovna mesta.

Ogljična nevtralnost do 2050

Madžarski premier je ob tem napovedal novi akcijski načrt za zaščito podnebja, s katerim naj bi Madžarska do leta 2050 postala ogljično nevtralna. Vlada bo uvedla omejitve za multinacionalke, v desetih letih močno povečala delež pridobivanja sončne energije in izdala zeleno obveznico.

Podobno kot lani je vodja Fidesza zatrdil, da so politike njegove stranke najboljše, pri čemer je izpostavil t. i. nacionalna posvetovanja, ki potekajo v obliki vprašalnikov, ki jih prejmejo vsa gospodinjstva. Doslej so imeli na Madžarskem osem tovrstnih nacionalnih posvetov, med drugim o migracijah in azilni politiki.

"Nacionalna posvetovanja" o zapornikih in Romih

Romska družina med spremljanjem Orbanovega govora. Na Madžarskem z 10 milijoni prebivalcev po različnih ocenah živi med pol milijona in milijonom Romov, proti katerim je uperjeno
Romska družina med spremljanjem Orbanovega govora. Na Madžarskem z 10 milijoni prebivalcev po različnih ocenah živi med pol milijona in milijonom Romov, proti katerim je uperjeno "nacionalno posvetovanje". Foto: Reuters

V aktualnem nacionalnem posvetovanju se bodo Madžari opredeljevali glede nadomestila za zapornike – Madžarska mora namreč več tisoč zapornikom plačati odškodnino, saj razmere v zaporih niso skladne z zakonodajo. "Organizacije, ki so seveda del Sorosove mreže, in plačani odvetniki so pod pretvezo pravnega varstva sprožili številne tožbe," je Orban ameriškega milijarderja madžarskih korenin okrivil vmešavanja v madžarsko politiko.

Napovedano nacionalno posvetovanje naj bi zadevalo tudi odškodnine za Rome, ki so morali v nasprotju z zakonodajo celotno šolanje preživeti v ločenih šolah. "Nihče ne more dobiti denarja, če ni delal zanj," je ob tem izjavil madžarski premier.

Madžarska nacionalna posvetovanja dajejo vtis neposredne demokracije, vendar je njihov glavni namen potrjevanje Orbanove politike, saj so vprašanja oblikovana sugestivno, njihovo vrednotenje pa ne poteka transparentno, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

"Evropa ne leži v Bruslju"

Orban je v svojem slogu kritiziral Evropsko unijo. Madžarska je po njegovih besedah v zadnjih desetih letih spoznala, da "Evropa ne leži v Bruslju". Znova je zavrnil pravosodne kritike in napovedal novo nacionalno posvetovanje proti "izroditvam madžarskega pravosodja".

"Evropa smo mi in ni nam treba zadovoljiti utrujene bruseljske elite. V preteklosti smo menili, da je Evropa naša prihodnost, a danes vemo, da smo mi prihodnost Evrope," je dejal Orban in napovedal nove ukrepe za družine in višanje rodnosti, saj je "demografski upad" poleg podnebja trenutno največja grožnja Madžarski.

Dejal je še, da je prav njegova vlada "domov poslala" Mednarodni denarni sklad, predčasno odplačala posojila, ustvarila 850.000 delovnih mest in v red spravila državne finance ter vzpostavila sistem, ki pomaga k "ponovni združitvi naroda".

Orbanu je uspelo madžarski dolg odplačati z domačim zadolževanjem in hkrati ohraniti nizek proračunski primanjkljaj, vendar se je v državi povišala raven korupcije, oligarhi blizu Orbana pa so obogateli na račun državnih pogodb in evropskih sredstev, navaja Reuters.

Trianonska pogodba, po kateri je Prekmurje slovensko, kot "smrtna obsodba"

"Velika Madžarska bo vedno obstajala," je Orban nagovoril tudi madžarsko skupnost oziroma volivce izven današnje Madžarske in spomnil na 100-letnico trianonske pogodbe, ki jo je Orban označil za smrtno obsodbo, s katero je Madžarska izgubila tudi današnje Prekmurje.

Orban: Velika Madžarska bo vedno obstajala

Vendar je Madžarska po mnenju Orbana našla stično točko s sosedami Slovaško, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo ter je sposobna širokega sodelovanja ter sklepanja zavezništva z njimi. "Zgodovina je ponovno srednjeevropskim narodom dala priložnost, da na osnovi lastnih nacionalnih interesov zgradijo novo zavezništvo, kar nam omogoča, da se branimo pred grožnjami tako z Vzhoda kot Zahoda," je še dejal Orban.

Priljubljenost voditelja lahko zamaje le gospodarska kriza

Kljub lanskim protestom madžarski premier vse od svoje izvolitve pred desetimi leti uživa konstantno in visoko podporo. Miselno vozlišče Eurasia Group ob tem ocenjuje, da bi lahko Orbanovo podporo pred prihodnjimi volitvami leta 2020 zamajala le morebitna gospodarska kriza.