Beloruski dijaki in študenti protestirajo proti Lukašenku. Foto: EPA
Beloruski dijaki in študenti protestirajo proti Lukašenku. Foto: EPA

Več tisoč beloruskih študentov in in dijakov je z bojkotom prisluhnilo pozivu opozicijske političarke Svetlane Tihanovske, ki se je dva dni po avgustovskih volitvah zatekla v Litvo, naj še naprej zahtevajo nove volitve in ohranjajo pritisk na Lukašenka.

Kot poroča Reuters, so bila številna volišča na volitvah 9. avgusta v državnih šolah, številni učitelji so tudi preštevali glasovnice. Po uradnih podatkih beloruske volilne komisije je Lukašenko prejel 80 odstotkov glasov, s čimer je bila prižgana zelena luč za šesti mandat. Številni Belorusi so razočarani nad objavljenimi izidi odšli na ulice, kjer zahtevajo Lukašenkov odhod.

Lukašenko je na prvi šolski dan obiskal poklicno šolo v kraju Baranoviči na jugozahodu Belorusije. "Predsednik je poudaril, da je poletja konec," je v sporočilu za javnost zapisala beloruska novinarska agencija Belta. "Čas je, da se energijo preusmeri v kreativno smer," so še zapisali ob tem.

Opozicija strnila vrste

Tihanovska je iz Litve organizirala opozicijski svet, katerega glavna naloga je miren prenos oblasti. V današnjem sporočilu je bila kritična do druge opozicijske skupine, s katero je med volilno kampanjo sklenila zavezništvo. Kot je dejala, v omenjenem svetu ne bi smela prevladovati nobena politična stranka. Opozicijska voditeljica Maira Kolesnikova in ekipa zaprtega predsedniškega kandidata Viktorja Babarike je namreč oznanila ustanovitev stranke, ki so jo poimenovali "Skupaj." Omenjeni skupini Tihanovska tudi očita, da s tem, ko si prizadeva za ustavno spremembo, preusmerja pozornost z glavnega cilja, ki je po njenem prepričanju odhod Lukašenka in nove volitve. Iz tabora Kolesnikove so kmalu zatem objavili spravno izjavo, v kateri so zapisali, da njihov cilj ni bil zamajati delo sveta ter da podpirajo poziv Tihanovske za nove volitve.

Več dijakov so policisti prijeli. Foto: EPA
Več dijakov so policisti prijeli. Foto: EPA

Baltske države uvedle sankcije

V ponedeljek so tri baltske članice EU-ja, Estonija, Latvija in Litva, uvedle sankcije proti Lukašenku in 29 visokim beloruskim uradnikom zaradi nepravilnosti na volitvah 9. avgusta in nasilnega zatrtja protirežimskih protestov. Unija sicer tudi sama pripravlja seznam posameznikov iz Belorusije, proti katerim bo uvedla sankcije.

Lukašenko je danes dejal, da se Belorusija ne bo borila za dostop do baltskih pristanišč, temveč se bo bolj naslonila na Rusijo, kar se tiče trgovine. "Ne bomo se borili za dostop do tam. Problem bomo enostavno poskušali rešiti z gospodarskim vzvodom," je še dejal med obiskom v mestu Baranoviči na zahodu države. "Gotovo bomo izgubili nekaj dobička, vendar lahko sklenemo dogovor z Rusi glede carin in oni bodo še vedno imeli koristi od velike količine pretovora našega tovora," je dodal Lukašenko.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je nove sankcije proti Belorusiji označil za "nesprejemljive v sodobnem svetu" in dejal, da zahodne države izrekajo sodbe o dogodkih v tej državi. "Prepričani smo, da imajo beloruski ljudje vse možnosti, da ta problem rešijo sami," je dejal v govoru pred študenti moskovskega državnega inštituta za mednarodne odnose.

Najmnožičnejše proteste v zgodovini Belorusije so skušale oblasti zatreti s silo, več tisoč ljudi je bilo zaprtih.