Udeleženci so med drugim zahtevali plače, s katerimi se da dostojno živeti. Foto: EPA
Udeleženci so med drugim zahtevali plače, s katerimi se da dostojno živeti. Foto: EPA

Generalna sekretarka TUC-a Frances O'Grady je opozorila, da so delavci od leta 2008 izgubili skoraj 20.000 funtov (23.300 evrov), saj plače niso sledile inflaciji. Konfederacija sindikatov zahteva "dostojen dvig plač za javne uslužbence" in minimalno urno postavko v znesku 15 funtov (17,5 evra), poroča BBC.

Demonstranti so nosili transparente z napisi "Zmanjšajte vojno, ne socialne pomoči" in "Odpravite energetsko revščino, izolirajte domove takoj". Na drugih je pisalo "Medicinske sestre in ne jedrske bombe", "Ne jezite se, bodite aktivni" in "Osvobodite Assangea", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ljudje v množici so žvižgali, navijali in ploskali, ko so izstrelili modro raketo, ki je zaznamovala začetek pohoda. Udeleženci so peli in plesali ob glasni glasbi.

Protesta sta se udeležila tudi 25-letni Ben Robinson, ki dela v dobrodelni stanovanjski organizaciji v Brixtonu v južnem Londonu, in 24-letni Frankie Brown, učitelj.

Brown je poudaril, da ima v učilnici otroke, ki se vsak dan vračajo v domove, kjer nimajo hrane, Robinson pa je dejal, da obstajajo ljudje, ki morajo izbirati, ali bodo nahranili svoje otroke ali plačali najemnino in ogrevanje, medtem ko so razlike med najbogatejšimi in najrevnejšimi vse večje, poroča DPA.